Kusari-Ljilja: Kurti neće da potpiše poseban sporazum za ZSO i stvori novi nivo vlasti

Izvor: Zeri (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Vlada Kosova neće sprovoditi nešto što ugrožava ustavni poredak i stvara novi nivo vlasti, izjavila je šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje (LVV) Mimoza Kusari-Ljilja (Lila), odgovarajući na kritike opozicionih partija u vezi sa nacrtom statuta za Asocijaciju.

Ona je u intervjuu za Ekonomia Online rekla da premijer Aljbin Kurti nisu jasno shvatili u vezi sa njegovom izjavom, kada je rekao da je spreman da potpiše sporazum za Asocijaciju. Prema njenim rečima, on je izrazio spremnost da potpiše Briselski sporazum i sporazum o aneksu postignut u Ohridu, a ono što nije rekao je da će potpisati sporazum posebno za Asocijaciju.

Kusari-Ljilja je rekla da je Vlada poslala komentare Briselu na nacrt, a prema njenim rečima, teško je poverovati da Vlada može da sprovede nešto što ugrožava zemlju.

„Dakle, što se ovih argumenata tiče, teško je poverovati da ova vlast može da sprovede nešto što ugrožava ustavni poredak ili stvara novi nivo vlasti na Kosovu“, rekla je.

Ona je dodala da opozicija greši u pogledu kritika da će Vlada implementacijom Asocijacije ugroziti državu, kao što su pogrešili, prema njenim rečima, time što su kritikovali sporazume o tablicama i energetici.

Prva poslanica Samoopredeljenja je u ovom intervjuu govorila i o radu ovog saziva Skupštine. Rekla je da je 2023. godina bila dobra godina u pogledu usvajanja nacrta zakona. Prema njenim rečima, do poslednje plenarne sednice 2023. godine usvojena su 72 nacrta zakona, od čega 16 međunarodnih ugovora.

Kusari-Ljilja je rekla da rad Skupštine karakteriše stagnacija u vezi sa angažovanjem opozicije, gde je, prema njenim rečima, kontinuirano bilo uzdržanih neučestvovanja u glasanju, prenosi EO.

Ona je naglasila da će odobravanje međunarodnih sporazuma biti izazov za Skupštinu i 2024. godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.