Kusari Ljilja: Bolje da KOSTT izdvoji sredstva za struju na Severu nego poslati policajce i vraćati ih u kovčezima

Mimoza Kusari Ljilja
Foto; Gazeta Blic

Izvor: Insajderi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Poslanica pokreta Samoopredeljenje, Mimoza Kusari-Ljilja (Lila), predložila je da KOSTT preuzme odgovornost za plaćanje električne energije u narednih šest meseci i da ne obavezuje Vladu povodom toga, u tom vremensku periodu, izveštava Insajderi.

Taj predlog je iznela na parlamentarnoj debati za potrošenu struju od strane Srba u četiri severne opštine, a koji je dobio podršku Komisije sa 6 glasa za i 3 protiv.

Protiv ovog predloga bio je predsednik Obora za ekonomiju, Ferat Šalja (Shala), koji je rekao da ovo pitanje ne bi trebalo legalizovati za srpske građane na Severu, i da je njegov predlog da Vlada plaća još šest meseci“, a ne KOSTT.

„Smatramo da moramo zadržati finansijsku nezavisnost do poslednje tačke jedinice KOSTT, i teret odgovornosti, kako finansijske, tako i političke, mora pasti na Vladu. U ovom izveštaju napisao sam svoje preporuke, rekavši da je Vlada jedini organ koji može preuzeti odgovornost za regulisanje ili neregulisanje ovih situacija stvorenih u ovoj osetljivoj oblasti“, izjavio je Šalja.

Prema poslanici, Kusari Ljilji, bolje je izdvojiti sredstva iz KOSTT-a za Sever nego, kako je rekla, „poslati policijske snage i vratiti ih u kovčege, kao u slučaju policajca, sada heroja, Envera Zimberija“.

Kusari Ljilja je dodala da je vlada dužna da u roku od šest meseci obezbedi celokupan proces ulaska u sistem obračuna u skladu sa pravilima i zakonima na snazi, u saradnji sa strankama odgovornim za potrošače u četiri kosovske opštine.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova, Palj Ljekaj, naglasio je da je teret KOSTT-a od 11 miliona evra nedopustiv, po kome nijedno rešenje neće moći da donese vlada za 6 meseci.

Ljekaj je takođe ukazao na rizik od kršenja zakona ovom akcijom.

„Imamo odluku iz 2017. kada je KOSTT dobio od RUE dopis o obaveštenju o primeni rešenja Osnovnog suda u Prištini putem kojeg RUE obustavlja prihode KOSTT-u za pokrivanje troškova na Severu Kosova, a koji je donet na osnovu izveštaja Ombudsmana i sada šta mi radimo? Nije stavljena van snage ta odluka“, rekao je Ljekaj.

Ministar ekonomije u ovoj Komisiji naglasio je da još uvek nisu pronašli sredstva za finansijski zahtev KOSTT.

Rukovodioci KOSTT-a su rekli da su u mogućnosti da od svojih prihoda vrše plaćanje, samo da bi održali članstvo u ENTSO-E.

Pročitaje još:

KOSTT traži od vlade 11 miliona za struju na Severu; Velika potrošnja noću – „banditi“ i „kriptovalute“

LVV u Odboru za ekonomiju zahteva da se za građane na severu više ne plaća struja

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.