KOSTT traži od vlade 11 miliona za struju na Severu; Velika potrošnja noću – „banditi“ i „kriptovalute“

Tekst je preuzet sa KosovaPress, naslov je adaptiran

Javno preduzeće KOSTT zatražio je od vlade i Skupštine još 11 miliona evra za pokrivanje gubitaka za proizvodnju energije u severnom delu Kosova, piše KosovaPress.

Ministarka ekonomije, Artane Rizvanoli (Artane Rizvanolli), tokom izveštaja parlamentarnoj Komisiji za ekonomiju, nazvala je ovaj zahtev velikim izazovom, ali je rekla da je nasledan, te da Vlada izrađuje plan za dugoročno rešavanje problema.

„U okviru ovog budžeta više nisu predviđena sredstva, Ministarstvo finansija pokušava da pronađe alternativne oblike. Razmatran je i Severni fond, ali do sada nismo uspeli da pronađemo rešenje za ovo pitanje. U ovom trenutku ne mogu da odgovorim na ovo pitanje. Što se tiče plana, konačni plan ne postoji, prvo se koordinišemo sa svim kompanijama, regulatorom, da aktiviramo radnu grupu i da imamo plan koji je izvodljiv i pruža dugoročno rešenje, što sigurno neće biti lako“, rekla je Rizvanoli.

Ministarka je takođe pokrenula pred poslanicima pitanje povećanja izdataka za energiju na severu iz godine u godinu, za koje sumnja da su zbog ilegalnih aktivnosti sa kriptovalutama.

Ona je naglasila da je povećanje potrošnje noću rezultat ilegalnih poslovnih aktivnosti.

„Povećanje potrošnje posledica je ilegalnih poslovnih aktivnosti, pominju se i kripto valute, ali u to nisam sigurana. Obavešteni smo da postoji anomalija potrošnje električne energije, jer dok u ostatku zemlje potrošnja pada noću, na severu nemamo tako masovno smanjenje kao u drugom delu“, kazala je Rizvanoli.

Predsednik odbora KOSTT-a, Jeton Mehmeti, u ovom izveštaju je opravdao finansijski zahtev, i rekao da KOSTT nije uspeo da proizvodi energiju za gubitke koji su ostvareni u severnom delu Kosova i za ovo je zatražio podršku od Skupštine i Vlade.

„Budući da je ovo pitanje vrlo hitno za KOSTT, imali smo kontinuirane sastanke sa predstavnicima vlade i nakon brojnih razgovora, nadamo se da će i nakon ovog sastanka sa komisijom ove skupštine, koja je u svojstvu akcionara, da preduzme mere ili preporuči kako prevazići ovo vanredno stanje do vladine odluke, s obzirom na to da smo već ušli od početka aprila u situaciju u kojoj više ne možemo da garantujemo da ćemo održavati ravnotežu kosovskog elektro-energetskog sistema“, rekao je Mehmeti.

Predsedavajući parlamentarne komisije, Ferat Šalja, naglasio je da je u zahtevu KOSTT-a u pitanju 11 miliona evra za 2021. godinu, kao i da je prošle godine Vlada Kurti 1 izdvojila 10 miliona evra, te da u ovom izveštaju ministarke nije dobio odgovor da li će platiti struju.

„Iz onoga što sam do sada čuo, nismo dobili odgovor i ne verujem da je KOSTT dobio odgovor da će Vlada, kada joj se pismo šalje, platiti zahtev KOSTT-a ili ne. To je oko 11 miliona evra nakon 10 miliona koliko je platila vlada Kurti 1, pa hoće li platiti ovu ratu od 11 miliona evra za ovu godinu?“, rekao je Šalja.

Na ovom sastanku koji je trajao skoro dva sata, poslanici vladajuće većine i opozicije sukobili su se oko pitanja potrošnje električne energije u četiri opštine na Severu.

Šefica poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenja, Mimoza Kusari Ljilja (Mimoza Kusari Lila) pokrenula je sumnju u zloupotrebu potrošnje energije na Severu. Kako kaže, neki albanski banditi koji investiraju u kriptovalute u tom delu.

Sa druge strane, poslanik Palj Ljekaj (Pal Lekaj) iz AAK-a, kazao je da bi Vlada trebalo da prestane sa plaćanjem električne energije na severu, te da je sramota to što je poslanica Kusari Ljilja Albance sa onog dela nazivala banditima.

„Poslanica Kusari-Ljilja, koja je neke Albance nazvala banditima bez imenovanja, podstakla me je da ponovo reagujem. A nazivati albanske građane razbojnicima, mislim da je besmisleno i trebalo bi da se izvini, ali ne tako. Ako nekoga nazovem razbojnikom, imenujem ga imenom i prezimenom, kao i mestom gde je zloupotrebio struju, a ne paušalno. To je besmislica za damu koja je dobila 15 hiljada glasova. Molim te, sam sam se tako izrazio! Ako je taj neko Palj Ljekaj, recite, ali ne tako. Žalosno je“, rekao je Ljekaj.

Kusari-Ljilja je bandite nazvala zlostavljačima električne energije na severu, kako je rekla, bilo to Albanci ili Srbi za kriptovalute.

„Vi ste poslanik koji se meša u svaku raspravu u Skupštini. Možete li obuzdati diskusiju? Palj, govorimo o energiji, sada oni koji je zloupotrebljavaju, evo linka 2018. godine, zloupotrebljava imovinu. Ne da se ne može ići do Srba koji zloupotrebljavaju … prisustvo bandi i krijumčara i sve … sada smo pronašli dodatak jer ovoj državi nismo dovoljno naneli zla. Hajde, hajde sad da koristimo i struju. Banditi su, bilo Albanci ili Srbi, imena postavlja policija i tužilaštvo. To pokazuje da su ljudi tamo išli odvojeno, za kriptovalute bitkoin idu i rudare se tamo gde je potrebno puno električne energije noću“, naglasila je Kusari Ljilja.

I ostali poslanici takođe su se usprotivili nastavku plaćanja električne energije građanima u četiri severne opštine sa srpskom većinom.

U međuvremenu, glavni izvršni direktor KOSTT-a, Mustafe Hasani, rekao je da se ova kompanija suočava sa dve alternative, da sama plati ili da kupi energiju do dugoročnog rešenja. Prema njegovim rečima, oni će ionako izvršiti uplatu i neće suspendovati sporazum sa ENTSO-E.

Nakon izveštaja odbora i izvršnog direktora KOSTT-a o njihovom finansijskom zahtevu, komisija je prekinula i odgodila sastanak sa ostalim tačkama dnevnog reda za sredu za nastavak rasprave o situaciji izazvane pandemijom kovid-19 na Kosovu.

Povezani članci:

LVV u Odboru za ekonomiju zahteva da se za građane na severu više ne plaća struja

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.