Kurtijev plan za dijalog: Prioritizacija zapošljavanja i pravosuđa, pokretanje dijaloga sa kosovskim Srbima i drugim manjinama

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog, sinoćno izdanje)

Lider opozicione stranke Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, predstavio je u ponedeljak svoj plan o dijalogu sa Srbijom. Očekuje se da će Kosovo i Srbija ući u završnu fazu dijaloga koji olakšava EU, koji bi trebalo da se zaključi pravno obavezujućim sporazumom.

Kurti je, predstavljajući platformu o dijalogu pod nazivom „Plan 4 + 1“, rekao da je pre nove faze dijaloga sa Srbijom neophodno napraviti opštu procenu dijaloga koji je vođen 2011-2017.

„Kosovo i Srbija su postigli 33 sporazuma tokom šestogodišnjeg dijaloga. Većina sporazuma nikada nije sprovedena,“ rekao je Kurti koji je optužio Srbiju za opstruisanje Kosova pri učlanjenju u međunarodnim organizacijama, blokiranju sporazuma o energetici i zadržavanju mosta u Mitrovici, koji deli grad po etničkoj liniji – zatvorenim.

Pored toga, Kurti je zatražio pokretanje unutrašnjeg dijaloga sa institucijama i građanima.

„Potrebna je debata u parlamentu pre dijaloga sa Srbijom u vezi sa principima i agendom, ciljevima i formatom budućeg dijaloga,“ rekao je Kurti, navevši da je dijalog do sada pre svega diktirala Srbija.

Opozicioni lider Kurti rekao je i da bi Kosovo trebalo da pokrene i dijalog sa Evropskom unijom u vezi sa prirodom, sastavom i ciljem dijaloga sa Srbijom.

„Dijalog se više ne može nastaviti sa ‘kreativnim nejasnoćama’,“ rekao je Kurti.

Jedna od tema budućeg dijaloga sa Srbijom, po Kurtiju, trebalo bi da bude prioritizacija zapošljavanja i pravosuđe, kao i pokretanje dijaloga sa kosovskim Srbima i drugim manjinama.

Kurti je rekao da je to jedini način da se postigne unutrašnji konsenzus o nacionalnim temama, principima, strategiji i zastupljenosti u dijalogu sa Srbijom.

KoSSev: U četvrtoj tački Kurtijevog plana navodi se:

„Složiti se da ne bude nikakvog odstupanja Kosova od prioriteta zapošljavanja i pravosuđa, kao i od dijaloga sa kosovskim Srbima i drugim manjinama za razvoj. Tokom dijaloga 2011-2017, državna agenda oteta je od strane diplomatskih razgovora za trajnu ‘normalizaciju’. Ekonomski razvoj koji donosi zapošljavanje, borba protiv organizovanog kriminala i korupcija na visokom nivou su izostavljeni. Vladina energija, medijsko vreme i građanska pažnja su preusmereni sa internih pitanja demokratske izgradnje države, institucionalne pravde i socio-ekonomskog razvoja. Takođe, dijalog sa Beogradom defaktorizovao je srpske građane na Kosovu i ostavio ih u zaborav. Na parlamentarnim izborima 11. juna 2017. dogodila su se najveća i najozbiljnija kršenja upravo u područjima u kojima Srbi žive, zbog intervencije Srbije i njenih preferenci za njen politički subjekat za Srbe na Kosovu.“


Podsetimo Kurti je i juna 2017. godine objavio platformu za dijalog od devet tačaka. O tome detaljnije u vesti:

Kurtijeva platforma od 9 tačaka: Dijalog sa Srbijom odložiti na najmanje godinu dana

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.