Kurti: ZSO mrtva, ja ću voditi dijalog, niko ne može da oprosti ratni dug Srbiji

kurti

ZSO je mrtva jer je to srpski projekat a ne zahtev manjinske zajednice, niko ne može oprostiti ratne dugove Srbiji, ja ću voditi pregovore sa Srbijom – ključne su poruke lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija u još jednom intervjuu, ovog puta za prištinsku TV 7.

Kurti će voditi dijalog sa Beogradom ukoliko bude postao premijer dok bi mogućnost da razgovore nastavi ponovo Hašim Tači, za Kurtija bilo „kršenje ustava“.

„Ustavni sud zabranjuje ovaj scenario. Predsednik ima svoju ulogu“, kazao je Kurti večeras  za prištinsku T7, dodavši da Tačija neće isključiti.

„Uvek će biti deo politike na Kosovu. Ali on ne može usmeravati spoljnu politiku naše države“, kazao je Kurti.

„Predsednik treba da predstavlja spoljnu politiku, a ne da kreira spoljnu politiku. U poslednje vreme postoji tendencija pomeranja drugog najvažnijeg saveznika na Kosovu posle SAD-a i Nemačke i približavanje ka Ruskoj Federaciji,“ rekao je Kurti.

Lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, u gostovanju na T7 večeras je ponovo izneo jedan od zahteva koji će, kada bude postao premijer, uputiti Srbiji.

„Ne može niko da oprosti ratne dugove Srbiji. Rekao sam da imamo obavezu da od Srbije tražimo da ispuni dugove za mrtve iz rata. Svakako, i mrtvi da ožive, nemaju pravo da oproste dugove Srbiji. Oni moraju da odgovaraju za silovanja koja su počinili. Za masakre koje sada negiraju i ne prihvataju. Za penzioni fond koji su nam opljačkali“, rekao je Kurti, prenosi Gazeta Express.

Kurti je ujedno naveo da je Zajednica srpskih opština „mrtva“, te da se samo radi „o srpskom projektu na Kosovu“, a ne „volji manjinske zajednice“.

„Na Kosovu ima 132.000 Srba i od nijednog od njih nisam čuo da se žale za stvaranje zajednice. Zašto nisu tražili Asocijaciju? To je zato što oni to ne žele. Oni žele svoja prava a ne šovinističke projekte Srbije na Kosovu. Srbija traži da uzme nešto od naše zemlje“, dodao je Kurti, prenosi Gazeta Express.

Na izjave Kurtija o Zajednici srpskih opština, reagovao je jutros direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić koji ga osuđuje da je političar prošlosti nezainteresovan za mir i stabilnost u regionu.

„Priština punih 6,5 godina, odnosno 78 meseci, 338 nedelja ili 2371 dan, ne ispunjava obaveze preuzete briselskim dijalogom. Jasno je da je namera i budućih vlasti u Prištini, za koji deo međunarodne zajednice misli da su umereniji lideri okrenuti dijalogu, da nastave sa takvom neodgovornom politikom, politikom nestabilnosti i problema“, navodi Đurić

Dodaje da očekuje ocenu EU o ovakvim stavovima lidera kosovskih Albanaca, a Kurtija okrivljuje za revizionizam, šovinizam i politiku mržnje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.