Kurti: Za srpskog patrijarha bi bilo dobro da se distancira od Kremlja

FOTO: KoSSev

„Ja sam premijer svih građana. Mere koje preduzimamo su za vladavinu zakona i prava i funkcionisanje države, a ne nekome u inat. Još jednom pozivam srpske građane na Kosovu da preregistruju vozila, kao što je to uradila većina. Srbi nisu slobodni, ali ne zbog nas, već zbog struktura koje im ne dozvoljavaju nezavisno mišljenje“, poručio je na sinoćnoj konferenciji za medije, kosovski premijer Aljbin Kurti.

Osvrnuvši se na to što je direktoru Kancelarije za KiM, juče zabranjeno da poseti Kosovo, kako bi prisustvovao ustoličenju patrijarha srpskog Porfirija u Pećkoj Patrijaršiji koje je zakazano za sutra, Kurti je poručio da se treba fokusirati na patrijarha, kojem je potom poručio „da bi bilo bolje da se distancira od Kremlja i osudi rusku invaziju na Ukrajinu“. 

Kurti se sinoć medijima obratio zajedno sa šefom Kancelarije EU na Kosovu, Tomašom Sunjogom, koji mu je prethodno predao izveštaj Evropske komisije o Kosovu.

Kosovski premijer je još jednom nabrojao pozitivne strane rada njegove vlade i podsetio da je u izveštaju EK navedeno da je Kosovo ove godine „uživalo političku stabilnost“, te da su vlasti okrenute evropskom putu.

Shodno tome, medijima je ponovio da je Kosovo započelo pripreme za podnošenje zahteva za članstvo Evropske unije.

Naglasio je da se napredak prepoznaje u mnogim oblastima, i to uprkos svetskoj krizi, sa kojom se suočava ceo region.

Ipak, poruku iz izveštaja da Priština treba da se konstruktivnije angažuje u dijalogu sa Beogradom i poziv stranama da primene sve ono što je u njemu dogovoreno, Kurti sinoć nije komentarisao.

Shodno tome, Kurti je upitan o pitanju registarskih tablica, odnosno o novom roku koji je dala kosovska vlada, do kada se nalaže zamena srpskih tablica – tablicama RKS.

„Rok je odložen do 31. oktobra. Beograd je obećanje dao u Briselu, u vreme kada na čelu vlade nisam bio ja, da se posle sredine januara 2018. godine neće kretati druge tablice, koje su nasleđe Miloševićevog režima“, podsetio je Kurti.

Potom je još jednom pozvao srpske građane na Kosovu da preregistruju svoja vozila „kao što je to uradila velika većina“.

„Manje od 10,000 je onih koji imaju automobile registrovane na tablice KM, PE, PZ, ĐA, UR, GL itd.“, dodao je.

Kaže da kada su u pitanju kosovske lične karte, njih za sada poseduje 135,000 Srba koji žive na Kosovu.

To što, kako je kazao, samo oko 2,000 do 5,000 njih odbija da je izvadi – govori da se ne radi o stavu Srba na Kosovu, već da je u pitanju „političko insistiranje ekstremističke političke manjine koja vrši pritisak“.

„Srbi na Kosovu danas, na žalost, nisu slobodni. I to ne zbog Kosova, već zbog paralelnih struktura koje ne žele da dozvole da Srbi imaju više od jedne stranke i ne dozvoljavaju im da imaju nezavisno mišljenje i delovanje“, tvrdi Kurti.

Poručio je da je on premijer svih građana, te da se mere koje Priština preduzima odnose na vladavinu zakona i prava i „funkcionisanje države“, a ne nekome u inat.

O mogućoj destabilizaciji na Severu oko tablica, Kurti ističe da postoji zabrinutost, ali ne i strah.

„Ima razloga za zabrinutost, naravno. Da li treba da budemo oprezni, bez sumnje. Ali ne moramo da se plašimo jer, generalno, kada s plaše, ljudi i preteruju“, poručuje.

Uz konstataciju da je oko tog pitanja potrebna opreznost svih institucija, naglasio je da time treba, pre svega, da se bave Kosovska policija, KFOR i EULEX.

Iako je šefu Kancelarije EU na Kosovu, Tomašu Sunjogu, na ovoj konferenciji bilo upućeno pitanje o novoj zabrani ulaska direktoru Kancelarije za KiM, Petru Petkoviću, na njega je konkretnije odgovorio Kurti.

Poručio je da je srpski patrijarh dobio dozvolu da dođe na Kosovo radi ustoličenja, te da se i treba fokusirati na njega.

„Mnogo je značajnije to što je došao patrijarh na Kosovo. Ne verujem da to može biti od suštinskog značaja ‘ko je ušao, ko je izašao, kada i gde'“, smatra Kurti.

Srpskom partijarhu potom je poručio da bi bilo dobro da se distancira od Kremlja.

„On može otići do Patrijaršije, ali bilo bi dobro da se kao poglavar Srpske pravoslavne crkve distancira od Kremlja i osudi invaziju Rusije na Ukrajinu i na taj način doprinese miru i bezbednosti“, kazao je Kurti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.