Kurti: Vojska Kosova u saradnji sa Albanijom i Hrvatskom

"Formiraćemo vojsku u partnerstvu sa Albanijom i Hrvatskom. Prethodne inicijative za formiranje vojske naišle su na međunarodni zid. Naša vlada neće iznenaditi međunarodne faktore, već će iznenaditi zločince" – poručio je kandidat za premijera Kosova, Aljbin Kurti, u sinoćnoj emisiji "Zona debate", televizije "Klan Kosova".

Govoreći dalje o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, koju je pokrenuo kosovski predsednik Hašim Tači kroz zakonske izmene, a ne kroz ustavne, kako je za međunarodnu zajednicu bilo jedino prihvatljivo, zbog čega je, veruje se, ova transformacija i zaustavljena – Kurti navodi da je Tačijev "problem" bio to što je "sve iznenadio".

"Na kraju se ispostavilo da to nije bilo ozbiljno i digao je ruke od toga," navodi Kurti.

Ističe i da će njegova vlada "odmah započeti formiranje vojske, ali to formiranje ne znači da može da se uradi preko noći".

"Vojska može da se raspusti preko noći, ali ne da se formira. Ne možete da formirate vojsku, bez razgovora sa Tiranom i bez razgovora sa NATO-om," ističe on.

"Nema smislila da se kosovska vojska formira na iznenađenje naših saveznika i partnera," zaključio je.

Iako druga stranka po rezultatima na izborima održanim 11. juna, Pokret Samoopredeljenje, prema nepodeljenoj oceni, napravio je najveće iznenađenje i najbolji rezultat, sa 200.138 glasova. Upravo je Aljbin Kurti, kao kandidat za premijera ispred ove stranke – kandidat koji je osvojio najviše glasova izborima – 143.642.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.