Kurti: Važno otvoriti državni arhiv Srbije, zločine nisu počinili pojedinci, već srpska država; Petković: Kurti pred dijalog nastavlja sa zapaljivim izjavama

Foto: Kabinet kosovskog premijera

Vest je ažurirana

„Veoma je važno otvoriti državni arhiv Srbije, jer zločine nisu počinili pojedinci, već srpska država“, poručio je danas Aljbin Kurti. Umesto da uoči nastavka dijaloga u Briselu, Кurti pokaže minimum spremnosti za rešavanje otvorenih pitanja od zajedničkog interesa, on nastavlja sa zapaljivim izjavama i optužbama na račun zvaničnog Beograda, uzvratio je odmah Petar Petković.

Pitanje nestalih iz rata na Kosovu, glavni je razlog posete Martina Sčuepa (Martin Schüepp) regionalnog direktora za Evropu i centralnu Aziju Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i regionu.

Kurti je ovom prilikom poručio da je pitanje nestalih otvorena i još uvek nezaceljena rana i istakao da je „veoma važno otvoriti državni arhiv Srbije, jer zločine nisu počinili pojedinci, već srpska država“.

Kosovska vlada je posvećena da se pozabavi zahtevima i zabrinutošću porodica nestalih osoba, ponovio je, te je prioritet rasvetljavanje sudbine i lokacije nestalih, bolji pravni i institucionalni tretman njihovih porodica i uspostavljanje pravde, navodi se u saopštenju iz kancelarije kosovskog premijera.

8. jun 2021 – Osmani zatražila da se na Srbiju poveća pritisak

Kosovska predsednica Vjosa Osmani sa Šupom se sastala narednog dana. Ponovila je da je otkrivanje sudbine nestalih na vrhu prioriteta kosovskih vlasti, spominjući brojku od 1639 nestalih osoba.

Ona se Šupu požalila na to da proces ide sporo, a da je za to, prema njenom stavu, odgovorna Srbija.

„Srbija ne pokazuje spremnost da razjasni sudbinu ovih ljudi, tako da međunarodna zajednica mora da poveća pritisak na Srbiju da obezbedi informacije na nestale“, navela je Osmani, preneli su kosovski mediji.

Petković: Srbija učinila je kokretne pomake, Priština nije

Umesto da uoči nastavka dijaloga u Briselu, Кurti pokaže minimum spremnosti za rešavanje otvorenih pitanja od zajedničkog interesa, on nastavlja sa zapaljivim izjavama i optužbama na račun zvaničnog Beograda, reagovao je odmah direktor Kancelarija za KiM Petar Petković.

Foto: Petar Petković/Kancelarija za KiM

Tvrdeći da je i za Beograd od ključne važnosti da se reši pitanje nestalih, na čemu insistira prilikom svakog razgovora u Briselu, naglasio je da Srbija to pitanje neće da tretira kroz dnevno političku prizmu.

„Više puta smo nedvosmisleno isticali da smo spremni da otvorimo sve arhive i da pretražimo sve lokacije za koje u Prištini postoji sumnja da se na njima nalaze posmrtni ostaci nestalih Albanaca. Istovremeno, očekujemo i konkretnu saradnju Prištine po tom pitanju. Nažalost, Priština dosledno odbija i svaki pomen da otvori arhive OVК ili da našim stručnim timovima dozvoli da pretraže lokacije na Кosovu i Metohiji, za koje posedujemo veoma jasne indicije da skrivaju tela Srba nestalih tokom sukoba“, naveo je u saopštenju.

Podsetio je na to da je Beograd preduzeo više pretraga potencijalnih lokacija u pitanju, od kojih je nedavna bila i Кiževak, dok Priština ne pokazuje spremnost da isto učini.

„Na žalost, sa druge strane uporno izostaje i minimalna civilizacijska spremnost da se to isto učini. Žao mi je što prištinska strana odbija i svaku mogućnost saradnje po ovom pitanju i pitanje nestalih tretira isključivo kroz obračun sa zvaničnim Beogradom. Mi se na takav način nećemo odnositi ni prema jednoj žrtvi, bez obzira na etničku pripadnost“.

Potraga za nestalima je obaveza prema prošlosti, ali i prema budućnosti, deci, miru, kompormisu i napretku, zaključio je Petković.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.