Kurti u ponedeljak u Briselu? Juče s Kvintom, večeras sa Eskobarom

FOTO: Aljbin Kurti Tviter nalog

Kosovski premijer Aljbin Kurti u ponedeljak putuje u Brisel i to sa svojim zamenikom Besnikom Bisljimijem, inače šefom pregovaračkog tima iz Prištine i ministarkom za spoljne poslove Donikom Gervalom Švarc.

Vest je javila TV Kljan Kosova, a potom preneli pojedini kosovski mediji. Međutim, izostaje potvrda zvaničnika.

Ono što Kurti jeste potvrdio jeste večerašnji razgovor sa Gabrielom Eskobarom.

„Tokom telefonskog razgovora sa izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom razgovarali smo o značaju mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu, kao i o našoj posvećenosti principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu“, napisao je Kurti na Tviteru.

U saopštenju iz ove vlade, Kurti je izneo svoj poznat stav da je integracija zapadnog Balkana u EU i NATO krucijalna da se garantuje mir u regionu i Evropi.

Američki zvaničnik, kako je javljeno iz Kurtijevog kabineta, podržava Kosovo u tim evroatlantskim integracijama, a u dijalogu Beograda i Prištine podržava napredak ka „konačnom cilju“.

Kurti se juče sastao i sa predstavnicima Kvinte na Kosovu, a u šturim informacijama, zna se da je na kraju sastanka potpisan Memorandum o razumevanju između vlade u Prištini i Evropske unije za nastavak korišćenja zgrade u kojoj se nalaze kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Danas je imao razgovore i sa šefom OEBS-a na Kosovu Majkom Davenportom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.