Kurti: Tražiću ujedinjenje Kosova i Albanije, za dijalog sa kosovskim Srbima

Izvor: Shqiptarja.com (Deo intervjua je izvorno preveden sa albanskog)

U ekskluzivnom intervjuu za novine "Shqiptarja.com", Aljbin Kurti priča o situaciji na Kosovu, nakon izbora i uspeha koji je pokret Samoopredeljenje ostvario. Kurti je naglasio da Samoopredeljenje, kao prva snaga koja je nastala na ovim izborima, ima pravo i realnu mogućnost da formira vladu na Kosovu. Ujedinjenje Kosova sa Albanijom je jedan od glavnih ciljeva Samoopredeljenja od njegovog osnivanja. 

U slučaju da dođete na čelo vlade, kakav ćete imati pristup u dijalogu sa Srbijom i sporazumom o granici sa Crnom Gorom?
 
Dijalog sa Srbijom je bila farsa koja je odavno zaustavljena, čak i bez nas u vladi, jer nije moglo da se nastavi na takav način. Taj zaustavljeni dijalog ne želimo da nastavljamo. Dijalog od 2011. do 2017., koji nije bio transparentan tokom procesa ili u kojem akteri nisu imali odgovornost, treba da se revidira i proceni. Dijalog je bio asimetričan, u kojem je Kosovo bilo više tema nego strana u pregovoru, dok je Srbija bila više diktator nego što je bila odgovorna. Treba da započnemo dijalog sa Briselom i ostalim našim međunarodnim prijateljima, a pre dijaloga sa Srbijom – o osnovama i namerama tog dijaloga. Na primer, niko ne zna kako da definiše šta tačno znači 'normalizacija odnosa između Kosova i Srbije'. Političari i diplomate, Albanci, Srbi i stranci, potpuno različito razumeju stvari pod ovim imenom. Zapravo, moramo da se pomerimo od 'normalizacije odnosa' do 'dobrog susedstva' – koncept Evropske komisije, odnosno ono što je zvanična funkcija Johanesa Hana. U isto vreme, počećemo dijalog sa kosovskim Srbima u svim mestima gde oni žive.

16:40 – KoSSev – Kancelarija za KiM: Kurtiju se san neće ostvariti

U međuvremenu, reagovala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. 

"Ukoliko Kurti zaista misli ono što predlaže, onda je on neko ko ne može biti razumna alternativa takozvanoj 'ratnoj koaliciji' na Kosovu i Metohiji, jer onaj ko najavljuje da će se zalagati za pripajanje južne srpske pokrajine drugoj državi jeste otvoreni promoter sukoba," navodi se u saopštenju. 

Dodaje se i da se Kurtiju "nikada neće ostvariti san da vidi našu južnu pokrajinu u sastavu ijedne druge države osim Srbije".

"Garant neostvarivosti tog sna je čitav srpski narod, jer Kosovo i Metohija je pokrajina Srbije," ističu, takođe.

Zainteresovani smo za njihovu ekonomsku, socijalnu i političku integraciju i imamo detaljan plan za to. Kosovo u svom odnosu prema svojim etnički srpskim građanima ne može da ostane talac Beograda, ili bilo kog premijera odatle, sa nostalgijom velikosrpstva iz sopstvene mladosti. Ovaj dijalog sa kosovskim Srbima biće od dna ka vrhu, demokratski i razvojni. Srbi ne žele da budu viđeni samo uz sopstveni nacionalni identitet, već da budu otvoreni i ka svojoj društvenoj ulozi: u svojim profesijama, kao lekari, inženjeri, poljoprivrednici, stolari, konobari, studenti, itd. Što se tiče demarkacija, mi ćemo da potvrdimo naš prijateljski odnos i interes u jačanju tog odnosa sa Crnom Gorom. Srećom, Crna Gora nije insistirala na verziji razgraničenja kojoj smo se protivili. Dakle, nakon formiranja vlade, tražićemo sastanak sa zvaničnom Podgoricom, stvorićemo uslove za ponovne pregovore sa Crnom Gorom, sa ekspertima sa obe strane koji će suočiti argumente. Nije nam namera da uzimamo zemlju Crne Gore, ali prosto nećemo da gubimo našu zemlju. Mislimo da će Crna Gora razumeti ovo. Nije Crna Gora samo priznala Republiku Kosovo, mi smo na istoj strani geopolitičke dinamike – na NATO i EU strani. 

Ako postanete premijer Kosova da li ćete tražiti ujedinjenje sa Albanijom?

Želje i interesi naših građana sa obe strane granice su takvi. Ovo ću lično tražiti, bez obzira na poziciju na kojoj ću biti. Važno je da se razjasni da ne ujedinjuje Premijer Kosova, već narod Kosova. Ono šta ćemo uraditi u našoj vladi jeste da ljudima na Kosovu damo pravo na referendum, koje danas ne postoji. Pravo na referendum je jedan od temelja suvereniteta. Zatim, kada dobijemo pravo na referendum, neka narod Kosova govori sam za sebe – kada je trenutak.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.