Kurti Tačiju: Pokušava da nametne neustavni put, izbori nakon pandemije

U danu kada je LDK najavila mogućnost stvaranja koalicije sa delom opozicionih stranaka u slučaju da Pokret Samoopredeljenje ne preda ime svog mandatara kosovskom predsedniku ili ne obezbedi glasove koji su mu potrebni u Skupštini, Kurti se još jednom obratio pismom Hašimu Tačiju iskazavši dobro poznat stav – izbori posle pandemije. Sa druge strane, ipak poručuje da to „ne znači da neće da mu prosledi ime kandidata“.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, nedavno je nakon izglasavanja nepoverenja Kurtijevoj vladi pozvao Kurtija da mu dostavi ime mandatara za novog premijera, a nakon što se većina parlamentarnih stranaka opredelila da se sastavi nova vlade, te da se ne ide na nove izbore – što, sa druge strane, želi Samoopredeljenje.

Prošle nedelje uputio mu je još jedan poziv sa istim zahtevom, dok mu je danas kosovski premijer u ostavci i odgovorio.

„Premijer Kosova u ostavci, Aljbin Kurti, napisao je pismo predsedniku Kosova, Hašimu Tačiju, u kom je naglasio da je jasno da trenutna situacija ne dozvoljava održavanje izbora, a to je nešto što mi nismo želeli da bude učinjeno sada, već čim se stvore uslovi nakon što prođe pandemija“, navodi se u saopštenju vlade.

Poručio je Tačiju da „koristi dvostruke standarde i da pokušava da nametne neustavni put“, te da nije u nadležnosti predsednika da procenjuje interese političkih stranaka, već da „štiti državne interese“.

„U svom pismu od 10. 04. 2020. godine naglasili ste da ste održali konsultativne sastanke sa predstavnicima svih političkih stranaka zastupljenih u Skupštini radi procene interesovanja političkih stranaka za nove izbore ili formiranje nove vlade. Da podsetim da nije u nadležnosti predsednika Republike Kosovo da procenjuje interese političkih partija već da štiti državne interese… Održavajući takve konsultativne sastanke, postupili ste protivno Ustavu Republike Kosovo“.

Navodi i da predsedniku „kao ustavnom organu, jedna inicijativa nepoverenja daje pravo da ispuni samo jednu radnju određenu od strane Ustava. Dakle, raspuštanje Skupštine u skladu sa čl. 82. 2 Ustava Republike Kosovo“.

Poručio mu je da je njegov, i prioritet vlade u ostavci, sprečavanje širenja koronavirusa, te da bi trebalo da se bilo koje drugo partijsko ili političko pitanje razmatra kao sekundarno ili tercijarno – „uključujući naročito vaše tekuće intervencije koje ometaju rad vlade usled vanrednog stanja u javnom zdravstvu“.

„Stoga u duhu ovog činjeničnog i pravnog stanja verujem da je sada i Vama jasno da nije dužnost Predsednika da se nameće spisima tražeći imena kandidata za premijera“, dodao je Kurti.

Međutim, ovo pismo ne znači ujedno da Kurti odbija da prosledi ime kandidata za premijera, navodi se u saopštenju, već znači da ga samo podseća „na okvir nadležnosti predsednika i ustavnih obaveza, nakon izglasavanja nepoverenja“.

Podsetimo, predsednik LDK, Isa Mustafa, inače koalicioni partner Aljbina Kurtija pre rušenja vlade, saopštio je ovog jutra da su započete prve pripreme za novu vladajuću koaliciju u slučaju da pokret Samoopredeljenje ne preda ime svog mandatara predsedniku ili ne obezbedi glasove koji su mu potrebni u Skupštini.

Koalicija bi bila formirana sa AAK, NISMA, AKR i manjinskim strankama dok bi glavni odbor ove stranke o tome trebalo da odluči glasanjem do sutra u 16:00.

Kako je potom Mustafa pojasnio u odgovoru za KosovaPress, neće razgovarati o konkretizaciji ove koalicije bez da se iscrpe sve ustavne mogućnosti da Pokret Samoopredeljenje preuzme mandat kao pobednička stranka na oktobarskim izborima 2019.

Ovakva najava dolazi dve nedelje od kada je kosovski predsednik prvi put zatražio od Pokreta Samoopredeljenje da predloži novo ime za mandatara, nakon što je aktuelnoj vladi izglasano nepoverenje.

Sa druge strane, LVV nastavlja da tvrdi da će se tako nešto dogoditi u skladu s Ustavom, koji ne daje rokove za dostavljanje imena (mandatara).

Kako je u nedavnom intervjuu za KoSSev potvrdio profesor ustavnog prava, Enver Hasani, na Tačiju kao predsedniku je da ponudi LVV novi premijerski mandat kao najjačoj partiji u parlamentu. Međutim, ne postoji rok do kada ova procedura mora da se završi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.