Kurti: Srbija da promeni Ustav i da zaključimo sporazum o uzajamnom priznanju

Plenković Kurti
FOTO: KoSSev

„Mi smo za sveobuhvatni sporazom sa Srbijom koji u centru ima uzajamno priznanje između Kosova i Srbije“, kazao je danas kosovski premijer, Aljbin Kurti, nakon sastanka sa hrvatskim kolegom.

Andrej Plenković doputovao je ovog prepodneva na Kosovo gde je ispred zgrade vlade, uz najviše počasti, dočekan od strane Aljbina Kurtija. Oni su se, nakon završenog sastanka, obratili medijima.

Kurti je potvrdio da glavnim pregovarač prištinske delegacije putuje danas za Brisel povodom nove runde dijaloga.

Najavio je sastanke Bisljimija sa predstavnicima EU, tj. potpredsednikom Evropske komisije, Žozepom Boreljem i izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajačkom.

Kurti je još jednom ponovio stav Prištine povodom predstojećih razgovora, te viđenje završetka briselskog procesa.

„Mi smo za sveobuhvatni sporazum sa Srbijom koji u centru ima recipročno priznavanje između Kosova i Srbije“, poručio je.

Kurti ujedno traži od Beograda da promeni Ustav u čijoj preambuli stoji da je KiM autonomna pokrajina Srbije.

„Srbija ne priznaje nezavisnu državu Kosovo i Kosovo ne može da priznaje Srbiju dok ona ima takav Ustav koji je iz vremena predsednika Koštunice, iz 2006. godine“, kazao je Kurti.

Srbija treba da promeni svoj Ustav i da napravi sporazum sa nama o recipročnom priznavanju

Kosovski premijer ujedno poručuje da je do sada postojao pristup da bi Kosovo trebalo da napravi ustupke kako bi dobilo priznanje Srbije.

„Srbija je dobila koncesije ali nas nije priznala. I sada imamo novu situaciju, posle izbora 14. februara gde je došlo političko rukovodstvo koje se zalaže za reciprocitet“, tvrdi Kurti.

Ujedno dodaje da je Priština spremana da razgovara i o reciprocitetu kada su manjine u pitanju, o ekonomskim i trgovinskim odnosima u budućnosti i saradnji kada su u pitanju evropske integracije.

Kosovo je spremno da razgovara i o pitanju nestalih, kaže Kurti koji je danas još jednom optužio Srbiju za genocid.

„Ima preko 1.600 lica čiju sudbinu ne znamo, a što je rezultat borbenih dejstava na Kosovu gde je Srbija počinila agresiju i genocid“, rekao je.

O tome šta je Plenković kazao čitajte u: Plenković sa Kurtijem: Hrvatska za viznu liberalizaciju i učlanjenje regiona u EU

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.