Plenković sa Kurtijem: Hrvatska za viznu liberalizaciju i učlanjenje regiona u EU

Hrvatska će pomoći Kosovu povodom vizne liberalizacije i evropskih integracija, dok će put ka EU pomoći i Srbiji i Kosovu da se reše sva otvorena pitanja, ali i dođe do uzajamnog priznanja – kazao je danas iz Prištine hrvatski premijer, Andrej Plenković.

Plenković je doputovao ovog prepodneva na Kosovo gde je ispred zgrade vlade, uz najviše počasti, dočekan od strane svog kolege iz Prištine, Aljbina Kurtija.

Oni su se, nakon završenog sastanka, obratili medijima.

Plenković je izrazio nadu da će njegova poseta doprineti učvršćivanju političkih i ekonomskih odnosa između Hrvatske i Kosova.

Kazao je da su na sastanku konstatovali da između Kosova i Hrvatske vladaju prijateljski odnosi sa „puno razumevanja i želje da se oni intenziviraju“.

Precizirao je da je ekonomska razmena bila oko 100 miliona godišnje pre kovida i kazao da ona može biti veća, te su zbog toga deo njegove delegacije članovi Privredne komore Hrvatske i predstavnici kompanija iz Hrvatske koji već sarađuju sa kompanijama sa Kosova.

5G mreža

Plenković je ujedno najavio potpisivanje sporazuma u oblasti ekonomije, ali i prenošenje iskustava hrvatskih kompanija u vezi sa 5G mrežom.

„Erikson i Nikola Tesla prednjače u inovacijama i u razvijanju 5G sistema, na primer, Osijek je grad koji je hrvatska vlada odredila da bude prvi veliki hrvatski grad koji će preći na 5G mrežu – i da upravo ta iskustva, prenesu i da budu prisutni ovde na kosovskom tržištu“, kazao je.

Hrvatski premijer je ujedno poručio da se njegova zemlja zalaže za to da Kosovo postane deo EU.

„Mi se zalažemo za evropski put Kosova, za intenziviranje institucionalnih, ekonomskih, finansijskih odnosa sa Evropskom unijom za viznu liberalizaciju. Nastojaćemo da vam pomognemo u svim političkim i diplomatskim naporima, a isto tako i u procesu reformi“, kazao je.

Potvrdio je i svoju podršku dijalogu, te uzajamnom priznanju Kosova i Srbije.

„Zalažemo se za celovitost Kosova, stabilnost zemlje, mir, dijalog i saradnju i verujem da će se nakon smirivanja ovih napetosti koje su postojale pre nekoliko nedelja, nastaviti dijalog sa Srbijom i da će i ti odnosi doći u fazu pune normalizacije svih tokova, pre svega ekonomskih“, kazao je Plenković.

Ujedno tvrdi da je čvrsto uveren da će evropski put i Srbije i Kosova prema EU pomoći da se reše otvorena pitanja, te da će na kraju, kako kaže, dovesti do uzajamnog priznanja.

Međutim, dodaje i da sam dogovor zavisi od strana u dijalogu, koji Hrvatska, kao članica EU podržava.

„Pre svega, na Srbiji i Kosovu je da pronađu optimalan način nastavka dijaloga i poštovanja ili postojećih dogovora ili postizanja novih dogovora koji će ići za tim da odnosi budu bolji. Hrvatska je zainteresovana da ima dobre odnose sa Kosovom i da normalizuje odnose sa Srbijom“, kazao je Plenković.

Hrvatski premijer ujedno tvrdi da bi ceo region trebalo da se priključi EU i da Hrvatska podržava politiku proširenja.

„Da sve susedne zemlje sprovode reforme, ispune kriterijume i kroz novu metodologiju pristupnih pregovora idu ka EU, jer samo na taj način ceo ovaj region ima svoje jasno sidro i smer političkog, društvenog, ekonomskog i sektorskog razvoja“.

Govoreći o „vojnoj saradnji“, Plenković je kazao da je Hrvatska odbrambena industrija zainteresovana za to da bude prisutna na Kosovu.

Tokom svoje prve zvanične posete Kosovu Plenković se sastao i sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, koja ga je odlikovala predsedničkom medaljom  „Sveta Tereza“, kao i sa predsednikom skupštine, Gljaukom Konjufcom.

Hrvatski premijer obići će danas i Janjevo, kao i bazu KFOR-a, gde će se sastati sa pripadnicima hrvatskog kontingenta ove misije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.