Kurti priznaje da LVV „možda“ nije napravila dobar izbor kandidata

Kurti
Foto: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, priznao je da partija koju vodi, Pokret Samooopredeljenje, nije napravila dobar izbor sa kandidaturama, za opštinske predsednike na lokalnim izborima ove godine.

Kurti kaže da su na izborima 14. oktobra mogli da imaju bolje kandidate, ali ne i na izborima 17. novembra i ocenjuje da su 12 kandidata, na izborima u drugom krugu, bili najdostojniji mogući.

„Prvo smo izgubili Prištinu, kako kažete 2018. godine, a sa druge strane par izbora iza parlamentarnih. 2013. smo izašli na prve lokalne izbore, nismo imali biračko telo. To nas je primoralo da se bavimo društvenim, socio-ekonomskim pitanjima, ali ne i lokalnim pitanjima. U 2017. smo osvojili tri opštine, dok smo 2018. izgubili dve i sada imamo 4. Ukupnim glasanjem smo prvi, čak i u lokalnim. Parlamentarni i lokalni izbori imaju potpuno različite logike i različite pravilnosti, razlikuju se jedni od drugih. Evidentno je da nije postojala situacija od 14. februara ove godine, onda kada je naša lista imala tri političara koja upravljaju u tri različite institucije. Na ovim lokalnim izborima imali smo dve opštine gde je LVV pobedio, u Štimlju i Gnjilanu, gde smo imali predsednike tih starih partija i koji su bili na vlasti duže vreme. I tu smo omogućili demokratsku rotaciju. Tamo gde LVV pobeđuje, utvrđujemo razliku kao vrednost. Ne verujem da je bilo moguće imati dostojnije kandidate od njih 12-oro, koliko ih je bilo u drugom krugu. Ne slažemo se svi sa kandidaturama. Oni su došli iz osnova i diskusija koje su došle do Predsedništva. Za njih nije bilo jednoglasnosti. Mogli smo da imamo bolje kandidate na izborima 14. oktobra, ali ne i na izborima 17. novembra“, rekao je Kurti u „Desku“ KTV-a.

Kao „krivu“ za neuspeh na lokalnim izborima premijer vidi organizacionu strukturu Samoopredeljenja, ali dodaje da je i on odgovoran.

„Nismo zadovoljni rezultatom. Morali smo da zaradimo više. Tu smo gde jesmo, možda su nam ciljevi bili veći nego što smo bili organizovani. Već četiri godine nemamo unutar stranačke izbore. Druga činjenica koja je uticala jeste to da smo po drugi put bili angažovani na upravljanju pandemijom. Više energije smo potrošili na upravljanje nego na organizacionu strukturu, ja preuzimam odgovornost. Možda za 14. februar nemam tolike zasluge koliko kažu, dok sam za 17. novembar sigurno bio odgovoran ja“, izjavio je Kurti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.