Kurti: Preduzeli smo korake za jačanje dijaloga sa Srbima, prava manjina se poštuju

Aljbin Kurti
FOTO: KoSSev

„Prava naših manjina su zaštićena i biće i dalje. Kažemo da je jednakost za sve neophodna za zdravu demokratiju. Ne može biti demokratije, bez ljudskih prava, bez jednakosti i bez pluralizma“, izjavio je kosovski premijer.

Kurti je juče prisustvovao prijemu organizovanom za članove Komiteta Saveta EU za civilne aspekte upravljanja krizama na Kosovu u organizaciji EULEX-a i ambasade Češke.

Delegati su posetili Kosovo s ciljem ocenjivanja rada EULEX-a i sagledavanja stepena vladavina prava i bezbednosne situacije na terenu, saopšteno je iz ove misije.

Kosovski premijer je na ovom prijemu, govoreći upravo o vladavini prava i bezbednosnoj situaciji na terenu kazao da je njegova vlada za godinu i po dana napravila „veliki napredak“ u ovim oblastima.

„Tokom našeg sadašnjeg mandata, sproveli smo oko 800 policijskih operacija protiv privrednog kriminala i korupcije i uhapsili preko 2.000 ljudi, uključujući oko 300 javnih i državnih funkcionera. Razbili smo 68 kriminalnih grupa i zaplenili preko 1,7 tona ilegalne droge“, hvalio se Kurti.

Kosovski premijer tvrdi i da je njegova vlada preduzela korake za jačanje dijaloga sa srpskom, ali i drugim nevećinskim zajednicima na Kosovu.

Poručuje da mu je cilj da se ovi građani „integrišu kao punopravni i ravnopravni“.

„Prava naših manjina su zaštićena i biće i dalje. Kažemo da je jednakost za sve neophodna za zdravu demokratiju. Ne može biti demokratije, bez ljudskih prava, bez jednakosti i bez pluralizma. Vladavina prava, ekonomske mogućnosti i socijalna pravda ujediniće sve građane i zajednice u inkluzivnom društvu, bez obzira na etničku ili versku pripadnost“, naglasio je Kurti.

Sa druge strane, kaže da je Rusija, nakon invazije na Ukrajinu „pojačala svoje napore da destabilizuje bezbednosnu situaciju na Kosovu“, i to, kako tvrdi „posebno u saradnji sa Srbijom, njenim bliskim saveznikom na Zapadnom Balkanu“.

„Naša vlada je u skladu s tim odgovorila intenziviranjem naše saradnje sa NATO-om, EU, SAD, Velikom Britanijom i ključnim evropskim saveznicima. Takođe smo udvostručili sredstva za Kosovske bezbednosne snage“, poručio je Kurti.

Kosovski premijer je kazao i da njegova vlada i narod na Kosovu veruju u EU.

„Svi moramo braniti EU i EU mora da se širi“, naglasio je.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.