Kosovo: U preko 70 odsto slučajeva seksualnog nasilja žrtve mlađe od 16 godina

nasilje u porodici

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Preko 350 slučajeva je prijavljeno na Kosovu u poslednjih sedam godina. Broj predmeta se povećava iz godine u godinu, rekla je za Ekonomia Online Nazljie Baljaj (Nazlie Balaj), savetnica u Ministarstvu pravde. Prema njenim rečima, u 70 odsto slučajeva u pitanju su mlađi od 16 godina.

Zbog toga je u vezi sa ovim pitanjem u okviru Ministarstva pravde u toku izrada državnog protokola za rešavanje seksualnog zlostavljanja, kaže Baljaj.

Prema njenim rečima, ovaj protokol ima za cilj da zaštiti prava žrtava seksualnog nasilja, garantujući pružanje punog paketa usluga žrtvi.

„Krajem maja počećemo sa prvim nacrtom u vezi sa izradom protokola za rešavanje pitanja seksualnog nasilja. Veoma je važno napomenuti da se poslednje dve godine suočavamo sa sve većim brojem slučajeva seksualnog nasilja. U 2020. godini, u vreme pandemije, imali smo najveći porast slučajeva seksualnog nasilja, samo u tom periodu imali smo 67 slučajeva, i tako iz godine u godinu. Ukupno u poslednjih 7 godina imamo preko 350 slučajeva seksualnog zlostavljanja. Preko 70 odsto slučajeva silovanja je prema osobama mlađim od 16 godina“, rekao je Baljaj.

Ona je dalje dodala da se vrlo često dešavaju slučajevi propusta u sudovima i tužilaštvima, usled nedostatka dokaza i činjenica, pa će putem ovog protokola voditi računa o očuvanju činjenica i dokaza tokom procesa ispitivanja.

„Žrtva je glavni grad ovog protokola i sve usluge će biti pružene žrtvi, sve institucije su oko žrtve…. Kada govorimo o seksualnom uznemiravanju, ne govorimo samo o jednom polu, već bez obzira na to o kojem se polu radi. Imamo propust u predmetima u sudovima i tužilaštvima u nedostatku dokaza i činjenica, jer oni od početka nisu prikupljani, oštećeni su ili eliminisani, ili uopšte nisu uzeti u obzir, stoga će ovaj protokol voditi računa o očuvanju činjenica i dokaza tokom ispitivanja“, kaže Baljaj.

Prema njenim rečima, ovaj protokol će imati i ulogu opšteg poziva u trenutku kada dođe do silovanja kako se ne bi gubili dokazi.

„Ovaj protokol će imati i ulogu opšteg poziva u trenutku kada dođe do silovanja, nemojte čekati 4 dana, 5 dana jer su dokazi izgubljeni, već odmah prijavite slučaj, a obaveze su, dužnosti i odgovornosti policije, advokata žrtve, tužilaca, sudija, skloništa, naspram akcije i usluge žrtvi. To je opšta procedura koja detaljno precizira ko ima koje dužnosti i odgovornosti. Fizičko, psihičko, emocionalno, seksualno nasilje, kontrola ucenama, sve će biti detaljno opisano kroz procedure protokola“, kaže Baljaj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.