Kurti sa Pistorijusom: „Hvala na ulozi Nemačke u poslednjih 25 godina, od oslobođenja, nezavisnosti do integracija“

Aljbin Kurti I Boris Pistorijus
FOTO: Kosovska vlada

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, ugostio je danas nemačkog ministra odbrane, Borisa Pistorijusa. Zahvalio mu se na, kako je kazao, „istorijskoj i nezamenljivoj ulozi Nemačke u poslednjih 25 godina – od oslobođenja do nezavisnosti i izgradnje države i nastavak pomoći u evropskim i evroatlantskim integracijama“.

Kurti je na sastanku posebno istakao ulogu nemačkih vojnika i oficira na Kosovu u okviru KFOR-a koji, kako ocenjuje, „uživaju popularnost među građanima koji su zahvalni na njihovoj službi“.

Takođe, zahvalio mu se i zbog „uloge koju je Nemačka odigrala u jačanju evropskog jedinstva pred Rusijom nakon njene agresije na Ukrajinu“.

Sa druge strane, Pistorijusa, koji boravi u zvaničnoj poseti Kosovu prvi put, izrazio je zahvalnost na „toplom gostoprimstvu“, navode iz Kurtijevog kabienta.

Izrazio je i radost, dodaju, zbog toga što „nemački vojnici uživaju poštovanje i popularnost među građanima“.

Kazao je da je „Nemačka zajedno sa svojim NATO partnerima, igrala važnu ulogu na Kosovu poslednjih decenija i da je zainteresovana da nastavi da doprinosi stabilnosti, integritetu, suverenitetu i bezbednosti Kosova u regionu“.

Sa Pistorijusom se sastao i kosovski ministar odbrane, Ejup Maqedonci.

Ovaj prištinski zvaničnik se takođe zahvalio Nemačkoj na kontinuiranoj podršci Kosovu i „poželeo da KBS uskoro bude deo NATO-a“.

Pistorijus je obišao i nemačke vojnike u sastavu KFOR-a u Prištini koje je i odlikovao.

„Večeras je uručio medalje vojnicima za učešće u misiji. Nemački vojnici zalažu se za javnu bezbednost i izgradnju civolnog mirovnog poretka na Kosovu“, naveli su iz Ministarstva odbrane Nemačke.

Pistorijus se prethodno sastao i sa kosovskom predsednicom. O tome čitajte u posebnoj vesti:

Osmani: Zatvaranje paralelnih opština na Kosovu obaveza iz Briselskog sporazuma iz 2013. godinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.