Kurti: Nismo na prelazima sa Srbijom uveli trgovinske već bezbednosne mere, biće na snazi dok su odgovorni za Banjsku tamo na slobodi

FOTO: Preuzeto sa Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na konferenciji za novinare nakon samita „Zapadni Balkan u susretu sa EU” održanog u Skoplju rekao da kad god ima priliku zahteva da se proces članstva Kosova u EU odvoji od procesa normalizacije odnosa sa Srbijom.

„Pošto smo normalna, demokratska država koja mora da normalizuje odnose sa državom koja nije demokratska, a prema najprestižnijim međunarodnim organizacijama, ceni se hibridni režim – ne treba da budemo kažnjeni. 15. decembra 2022. godine predali smo zvaničnu aplikaciju za članstvo u EU. Čekamo upitnik sa hiljadama pitanja Evropske komisije i bićemo strpljivi i pažljivi da na sva odgovorimo. Ali nije fer da zemlja u kojoj je volja za ulazak u EU 94 odsto ostane talac pitanja normalizacije sa državom u kojoj volja za pridruživanjem ostaje na 35 odsto i koja je iza nas u pogledu vladavine prava, poštovanja ljudskih i manjinskih prava. Proces članstva Kosova u EU treba odvojiti od procesa normalizacije odnosa sa Srbijom. Mora se razumeti da nije lako normalizovati odnose sa državom kojoj nije prioritet ni Zapad ni demokratija“, rekao je Kurti.

On je rekao da se dijalog trenutno vodi na nivou glavnih pregovarača i da nema ništa novo u vezi sa eventualnim susretom na visokom nivou.

„Bezbednosne mere na granicama sa Srbijom sve dok je teroristička grupa iz Banjske tamo na slobodi“

Kurti je u međuvremenu rekao da Kosovo nije uvelo trgovinsku meru prema Srbiji, ali da postoje bezbednosne mere i da će one ostati sve dok „teroristička grupa“ iza napada u Banjskoj od 24. septembra, ostane slobodna u Srbiji.

„U 2023. godini koju smo upravo ostavili, imali smo tri masovne zaplene oružja i municije na severu Kosova – 23. juna, 5. septembra i 24. septembra, kada su ubili našeg policijskog narednika, heroja nacije Afrima Bunjakua. Svo oružje je proizvedeno u Srbiji i dolazilo je iz Srbije. Kada se ovome doda da su paravojne grupe, u velikoj meri, pripadnici te grupe slobodni u Srbiji, na čijem je čelu Milan Radoičić, onda su neophodne mere bezbednosti“, rekao je Kurti.

Kurti je i danas ponovo ponovio da on nije za inicijativu „Otvoreni Balkan“, jer je plan za proširenje EU-a  – „dovoljno otvoren“.

„Otvoreni Balkan nema strategiju razvoja, nema pravila Evropske unije, niti transparentnost“, smatra ovaj premijer.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.