Kurti na Skupštini: Ako se Srbija ne kazni zbog Banjske, ponoviće zločin

FOTO: Gazeta Express

Kosovski premijer Aljbin Kurti, pozvao je danas međunarodnu zajednicu da sankcioniše državu Srbiju zbog incidenata u Banjskoj. „Ako Srbija prođe nekažnjeno, ponoviće zločin“, kazao je on danas na sednici kosovske skupštine. Poslanici u kosovskom parlamentu usaglasili su izradu nacrta rezolucije od sedam članova kojom se osuđuju napadi na policiju u nedelju, koju su potom jednoglasno i izglasali.

Na današnjoj sednici kosovskog parlamenta, centralna tema bila su poslednja dešavanja u selu Banjska u opštini Zvečan, gde je u nedelju prvo tokom noći ubijen pripadnik Kosovske policije, a u nastavku gotovo celodnevnog sukoba policije stradalo je troje navodnih uniformisanih napadača na policiju odnosno, kako je to već potvrđeno, trojica muškaraca srpske nacionalnosti. I pozicija i opozicioni poslanici danas su još jednom osudili ove incidente, pozvavši na odgovornost državu Srbiju.

Kosovska je strana državu Srbiju označila kao odgovornu za incidente već tokom trajanja ovog sukoba, što je srpski predsednik potom odbacio, rekavši da se radi o „grupi Srba koja više ne može da trpi Kurtijev teror“.

Kurti sada od Srbije traži da kosovskim pravosudnim organima izruči one koji su u nedelju pobegli, kako tvrdi, preko granice u Srbiju.

I dok traži da međunarodni saveznici Kosova za to pojačaju pritisak na Srbiju, od „savezničkih država“ traži da i one po ugledu na Vladu Kosova – organizacije „Civilna zaštita“ i „Severna Brigada“ proglase „terorističkim“.

„Oružani napad narušio je teritorijalni integritet, suverenitet i nacionalnu bezbednost. Napadači koji su pobegli moraju biti izručeni, predati našim vlastima. Organizacije ‘Civilna odbrana’ i „Severna brigada“ treba da budu proglašene terorističkim od strane naših savezničkih zemalja, kao što je to učinila i Vlada“, kazao je na skupštini Kurti, javljau mediji koji današnju sednicu u Prištini prate.

Kaže da je neizbežno da se Srbija javno okrivi za incidente i napad u Banjskoj, a da to znaju čak i oni koji „ne žele to da čuju i vide“.

Poručuje da je sve što se i u prošlosti događalo – „hronika koja je upozoravala da može doći do ubistva“.

„Srbija im je dala vojnu opremu, izvela borbenu obuku. Ovo nije počelo u nedelju, 24. septembra. Oteli su nam tri policajca u Leposaviću. Imali smo tri nedelje barikada u decembru prošle godine. U napadima u Zvečanu mnogi su povređeni. Sve ovo pokazuje da smo imali hroniku koja je upozoravala na ubistvo našeg heroja Afrima Bunjaka“.

Šta kažu opozicioni poslanici?

Predsednik PDK, Memlji Krasnići, danas kaže da veruje da napad u Banjskoj – nije kraj ciljevima koji Srbija ima prema Kosovu, te da namere Srbije nisu okončane.

„Danas, pre svega, ne možemo da govorimo o našim unutrašnjim političkim bitkama. Poraz terorističke grupe u Banjskoj nije kraj ciljeva i namera Srbije prema Kosovu – što je njena ekstremna destabilizacija. I, drage kolege, Kosovo je danas na udaru i svi mi, bez izuzetka, moramo da budemo na vrhu svojih dužnosti i odgovornosti“, smatra ovaj poslanik.

Kaže da Srbija svoju povezanost sa, kako je kazao, terorističkim napadom, samo potvrđuje proglašavanjem dana žalosti za stradale Srbe.

„Potvrda umešanosti Milana Radoičića u ovu akciju, sofisticirano i brojno oružje terorista, njihovo utočište u Srbiji nakon napada i njihovo uzdizanje u heroje od strane zvaničnih institucija Beograda, uključujući i proglašenje današnjeg dana za dan žalosti oni pokazuju snažnu povezanost ove terorističke grupe sa državom Srbijom“.

Smatra da je važno da Kosovo zatraži izručenje onih koji su izveli napad, a za to Krasnići traži i podršku međunarodnog faktora koji bi na Srbiju pojačao pritisak.

I za Ljumira Abdidžikua iz LDK nema sumnje da je država Srbija blisko povezana sa incidentima odnosno napadima u Banjskoj. Njihov cilj, kaže on, bilo je stvaranje nove realnosti na Severu, a za to su, ističe – bile potrebne žrtve.

„Kosovo je već poznavalo ovaj scenario, vremena su se promenila, ali ljudi ne toliko. Hrabrošću i patriotizmom koordinacijom sa saveznicima, nedelja se pretvorila u trijumf nad terorom. Moram da se zahvalim policajcima i svim učesnicima akcije”, kaže ovaj poslanik, prenosi Koha.

I on je pozvao da „teroristički napad“ izveden u nedelju u Banjskoj osude svi, a koordinacija sa međunarodnim faktorom po njemu je od vitalnog značaja.

Slaže se sa njim i Ramuš Haradinaj, poslanik i lider stranke AAK, ali ističe i da se svi moraju zapitati Zašto je došlo do napada?

„Mislim da se moramo vratiti u prošlost. Srbija ih je naoružala i poslala na Kosovo da održavaju nestabilnost na Kosovu i u regionu. To je interes Srbije i Rusije. Jer da je postignuti sporazum sproveden, Kosovo bi potpisalo Partnerstvo za mir. Pre dva dana poslao sam pismo Kurtiju, Osmani i Konjufci gde sam vas zamolio da se složite sa Vašingtonom“, poručio je Haradinaj.

Ali, dodaje, Kurti je izabrao suprotno:

„Izabrao je Borelja i Lajčaka. Zašto je Kurti izabrao Borelja i Lajčaka a ne Vašington? Da je Kurti odabrao Vašington i da smo imali sporazum u njihovom posredovanju, integrisali bismo Sever i ne bismo se suočili sa teroristima. Sada krivim Borelja i Lajčaka koje je on izabrao, kao i Kurtija jer je ceo razvoj krenuo u pogrešnom pravcu“.

Ipak, jednoglasno su svi, sa 97 glasova ZA, u skupštini danas usvojili Nacrt rezolucije  kojom osuđuju napad na policiju u selu Banjska.

Dokument koji je skupština usvojila sastoji se od sedam članova:

„1. OSUĐUJE se najoštrije teroristički napad koji je Republika Srbija organizovala na Kosovsku policiju 24. septembra 2023. godine, kao i traži od međunarodnog faktora da izvrši uticaj kako bi se Srbija suočila sa njenom ulogom u vezi sa organizovanjem i podrškom bilo kakvom vrsta koju je učinio terorističkoj grupi za napad na severu Republike Kosovo;

2. CENI rad, posvećenost i izvanredne rezultate bezbednosnih institucija Republike Kosovo i međunarodnih bezbednosnih partnerskih institucija (EULEX i KFOR), u zajedničkoj akciji odbijanja i uništavanja terorističkih napada koje je organizovala Srbija na Severu zemlje;

3. NUDI punu i bezrezervnu podršku Policiji Kosova u vršenju odgovornosti za održavanje reda i javne bezbednosti na celoj teritoriji Republike Kosovo.

4. ZAHTEVA od svih institucija Republike Kosovo da nastave zajednički rad za punu integraciju i suživot između svih zajednica bez razlike koje žive u Republici Kosovo;

5. PODSTIČE i PODRŽAVA politički pluralizam u redovima srpske zajednice na Kosovu, čiji razvoj omogućava demokratski napredak i povećava transparentnost i odgovornost prema ovoj zajednici i promoviše promociju njenih stvarnih interesa u Republici Kosovo. 

6. TRAŽI od Vlade Republike Kosovo da sarađuje sa međunarodnim saveznicima, posebno sa SAD, na jačanju vladavine prava i zajedničkih evroatlantskih vrednosti;

7. NAVODI potrebu za međunarodnom istragom protiv Republike Srbije u vezi sa organizovanjem terorističkih aktivnosti i nastavak postojanja kampova za obuku terorističkih grupa na teritoriji Srbije;“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.