Kurti: Srbima nisu problem naše odluke, čak ni rokovi, već pritisci i paljenje kuća i automobila

FOTO: Vlada Kosova

I dok Srbi nastavljaju da masovno napuštaju kosovske institucije na Severu, Aljbin Kurti tvrdi da je njegova vlada odgovorna koja se bori protiv kriminala, da ne diskriminiše građane. Pozivajući Srbe još jednom da se vrate u institucije broji i broj ukora koji se na Severu bez problema kako navodi izdaju: do danas 1012. 

Kosovska vlada održala je danas 106. sednicu na kojoj je usvojen niz Nacrta zakona i uputstava.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je i ovom prilikom, na samom početku zasedanja još jednom ponovio poziv Srbima sa Severa da se vrate u institucije, te se zahvalio srpskoj zajednici na „pokazanoj zrelosti u očuvanju mira, bezbednosti i sigurnosti“.

Kurti je na sednici istakao da „onima koji nalažu napuštanje institucija smeta zakonitost i ustavnost, borba protiv kriminala i korupcije na Kosovu“.

„Mi smo odgovorna vlada. Od svih. Protiv kriminalaca. Posvećeni razvoju, integraciji, jednakosti za sve, poštovanju ljudskih i manjinskih prava i služenju građanima bez razlike i diskriminacije. Republika Kosovo je demokratska država slobodnog naroda. Predani saveznik mira. Pouzdan partner njenih prijatelja. Vladavina prava i demokratija su najbolji garanti bezbednosti i mira. Oni su naše zajedničke vrednosti i orijentacija sa našim partnerima i prijateljima. Još jednom pozivam da se ne bojkotuju i napuštaju institucije. Želim da se zahvalim našim srpskim sugrađanima na pokazanoj zrelosti u očuvanju mira i bezbednosti“, ističe Kurti.

Naveo je i da je odsustvo vladavine prava pretnja za sve sa kojom su najpre suočeni građani četiri opštine na Severu“.

„Njihov problem nisu naše odluke. Čak ni rokovi predviđeni u njima. Od jutros je izdato 1,012 upozorenja. Nisu zabeleženi incidenti i nisu registrovane žalbe. Njihov problem su bombaški napadi, paljenje automobila i kuća, pritisci i beskrajne pretnje onih koji imaju problem sa zakonom“, kazao je Kurti.

Na sednici je utvrđen predlog za osnivanje „Republičke komisije za praznike“, te i da je doneta odluka o prodaji službenih vozila kosovskog ministarstva ekonomije koja nisu u upotrebi. Usvojen je i Nacrt zakona o centralnom sistemu dokazivanja krivičnih dela, Administrativno uputstvo za utvrđivanje liste pomoćnih sredstava koje se besplatno daju paraplegičarima i kvadriplegičarima, Administrativno uputstvo za registraciju, rad i odjavu nevladinih organizacija. Odobren je nacionalni plan radiofrekvencija, kao i koncept dokument za rodno odgovorno budžetiranje. Osnovana je izvršna komisija za digitalizaciju na čelu sa Kurtijem

Odobrena je inicijativa za zaključivanje međunarodnog sporazuma između Kosova i Velike Britanije. Kabinet Vlade upoznat je sa realizacijom nacionalnog programa za sprovođenje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u periodu jul – septembar 2022.

I dok Kurti iz Prištine poziva na nenapuštanje institucija, bivšem majoru i kapetanu Kosovske policije u Beogradu bili su uručivani ordeni, a na Severu je nastavljeno sa napuštanjem kosovskih institucija. Danas su gužve ispred opštine SO Mitrovica, gde zaposleni čekaju da predaju otkaze, a prethodno su i četiri rukovodioca opštinskih izbornih komisija podneli jutros neopozive ostavke.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je trenutno kulminirala upravo sa izlaskom Srba iz kosovskih institucija. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju. Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, a Srbi se vrate u kosovske institucije. Poziv za vraćanje u kosovske institucije u više navrata uputio je i kosovski premijer Aljbin Kurti. Istu poruku poslao je i danas na sednici kosovske vlade.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicamaNapuštanje institucijaiTablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.