Kurti na sastanku sa rukovodstvom KP, zahvalio se zbog zalaganja specijalaca na Severu

Kurti sa policajcima i direktorom policije
FOTO: Kancelarija kosovskog premijera

Kosovski premiijer, Aljbin Kurti, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova, Dželjaljom Svećljom, ugostio je danas čelnike Kosovske policije, predvođene generalnim direktorom, Samedinom Mehmetijem. Povod za sastanak bili su „zalaganje i posvećenost“ specijalnih jedinica na Severu Kosova, ali i, kako navode iz kosovske vlade uspešno sprovođenje operativnog plana i odluka kosovskih institucija.

Kurti se danas zahvalio specijalnim jedinicama Kosovske policije koje su u prethodnom periodu boravile na Jarinju i Brnjaku.

„Svojim angažovanjem, 13 dana zaredom pokazivali su profesionalno ponašanje bez premca, posvećenost zaštiti graničnih prelaza i granične policije koja primenjuje reciprocitet u vezi sa registarskim oznakama“, naglasio je Kurti.

Kazao je da su specijalci dokazali da je Kosovska policija izgrađena prema evropskim standardima, „u službi zemlje i njenih građana“, poručili su iz kancelarije kosovskog premijera.

Kurti ujedno smatra da su policijski službenici „požrtvovanim i profesionalnim odnosom“ dokazali da je među ključnim ciljevima Kosovske policije primena zakona, održavanje javnog reda i sloboda kretanja.

Kaže i da je policija garant „dobro kontrolisane i sigurne granice“.

Posebno je pohvalio zalaganje i posvećenost specijalnih jedinica koje su, kako kaže, „dostojanstvenim ponašanjem, uprkos različitim provokacijama, dokazali da su profesionalni i spremni da brane suverenitet države i obezbeđuju red i bezbednost“.

Sastanku sa kosovskim premijerom prisustvovali su i zamenik generalnog direktora operative, Fehmi Hoti i direktor Operativnog odeljenja, Gazmend Hodža (Hoxha).

Kurti se povodom ovog sastanka oglasio i na Instagramu.

Objavio je fotografiju na kojoj je sa Besartom Ahmetijem u svojoj kancelariji, ali i još jednu, uslikanu pre 16 godina, kada isti službenik, kako prenose pojedini prištinski mediji, hapsi Kurtija.

„Kapetan Ahmeti je profesionalno predvodio specijalne jedinice na Brnjaku i tamo je vodio odlične terenske pregovore“, napisao je Kurti.

View this post on Instagram

 

A post shared by Albin Kurti (@albinkurti_)

Podsetimo, Srbi sa Severa Kosova blokirali su magistralne puteve ka prelazima Jarinje i Brnjak 13 dana u pokušaju da spreče odluku kosovske vlade o reciprocitetu sa tablicama.

Specijalne jedinice Kosovske policije su se prethodno rasporedile pod zvaničnim obrazloženjem „obezbeđivanja granice“ prilikom pokušaja da sprovedu prvobitnu odluku kosovske vlade o uvođenju probnih tablica, da bi se pre četiri dana u Briselu postigao dogovor o rešenju krize, prema kojem se od ponedeljka uvode nalepnice kojima će se prekrivati državni simboli tablica SRB i RKS.

Kako je bilo i predviđeno ovim dogovorom, juče su sat i po pre isteka roka u 16 časova, sa Jarinja otišle kosovske specijalne jedinice uz prethodno uklanjanje teške mehanizacije koju su Srbi postavili. Nešto više od sat vremena nakon Jarinja, kosovske specijalne jedinice napustile su i Brnjak. Srbi koji su bili na barikadama su se potom i razišli.

Specijalne jedince su nakon što su se povukle sa Severa uputile ka Južnoj Mitrovici, a gde su ih dočekali građani u špaliru sa cvećem, aplauzom i grljenjem.

Sa druge strane, nedaleko od prelaza na Severu Kosova su ostali pripadnici KFOR-a koji će, prema ovom sporazumu koji je postignut u Briselu, ostati tamo dve nedelje.

„Jedinice KFOR-a su u potpunosti spremne da obavljaju ovaj važan zadatak u cilju podrške lokalnoj i regionalnoj stabilnosti“, kazao je komandant KFOR-a, general major Franko Federiči, koji je danas posetio jedinice ove misije na Jarinju i Brnjaku.

O jučerašnjim događajima na Severu Kosova čitajte i gledajte u:

Jarinje i Brnjak napustile specijalne kosovske jedinice, Srbi se polako razilaze, KFOR ostaje

O krizi na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.