Kurti: „Istoriju porodice Jašari ispričati sa ponosom“

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Pod predsedavanjem premijera Kosova Aljbina Kurtija, juče je održan peti sastanak Međuministarskog komiteta za Memorijalni kompleks „Adem Jašari“ u Prekazu.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, na ovom sastanku, koji je trajao tri sata, predstavljeni su rezultati multisektorskog istraživanja o konceptu, viziji i osnovama Master plana za ovaj kompleks, koji je pripremila komisija stručnjaka formirana početkom ove godine, i diskutovalo se o njima. Ovo istraživanje predstavlja prvi korak ka sledećoj fazi, a to je raspisivanje konkursa za izradu Master plana za kompleks.

„Tokom protekle godine preduzeli smo korake da obezbedimo da fizičko stanje objekata u Kompleksu bude konsolidovano i da se kroz stručne procene i sprovedene hitne intervencije poboljša bezbednosno stanje ugroženih objekata u okviru kompleksa“, rekao je premijer Kurti.

Priča o porodici Jašari se mora ispričati onako kako zaslužuje, sa dostojanstvom i ponosom, rekao je premijer Kurti.

„Ovu priču treba ispričati svima, mladićima i devojkama, onima koji će doći posle nas i svakom strancu koji poseti našu zemlju. Takođe moramo da prevaziđemo vremenske barijere i da sećanje na herojski rad porodice Jašari pretvorimo u večnost, jer je to jedinstven događaj sa efektima koji će se produžiti i onda kada nas ne bude više“, rekao je premijer Kurti.

Dodao je da je Memorijalni kompleks „Adem Jašari“ jedan od najdelikatnijih procesa u Republici Kosovo.

„Zato smo se pobrinuli da radimo sa velikom osetljivošću i odgovornošću, sa profesionalnim i multidisciplinarnim pristupom, od istorije, monumentalnosti, kulturnog i prirodnog pejzaža, do tehničkog stručnog vrednovanja i kolektivnog pamćenja“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.