Kurti i Rizvanoli pozivaju na uštedu struje

Izvor: Kallxo (Tekst je preveden sa albanskog)

Kosovski premijer Aljbin Kurti i ministarka ekonomije, Artane Rizvanoli, objavili su snimak na kome pozivaju na uštedu električne energije i obaveštavaju građane o koracima koje su preduzeli da bi se suočili sa energetskom krizom.

Kosovski premijer je rekao da su za rešavanje ove krize izdvojili 95 miliona evra i da od februara subvencionišu račune za struju svim građanima.

„Za račune za period februar-decembar 2022. godine, platili smo 52 miliona evra za domaćinstva i preko 37 miliona evra za privredu. Od septembra meseca dali smo dodatne subvencije za preko 200.000 domaćinstava koja su uštedela električnu energiju“, rekao je Kurti.

Takođe je naveo i da su od oktobra subvencionisali kupovinu efikasne opreme za grejanje za preko osam hiljada domaćinstava.

Kosovska ministarka privrede, Artane Rizvanoli, navela je da je posle četiri godine povećanja potrošnje električne energije, 2022. godine po prvi put smanjena potrošnja po domaćinstvima.

Ona je rekla da su u novembru domaćinstva potrošila 15 odsto manje nego prethodne godine, te je zahvalila građanima na doprinosu u postizanju ovog rezultata, dok ih je Kurti zamolio da nastave sa intenziviranjem uštede električne energije, rekavši da su „naredna dva meseca kritična za suočavanje sa energetskom krizom“.

„Ako imate druge načine grejanja osim struje, koristite ih“, poručio je Kurti.

Kosovska vlada će, kako je rekao Kurti, „učiniti sve da ublaži ovu krizu“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.