Kurti i Makron o dijalogu, situaciji sa pandemijom koronavirusa i o taksama

Kurti Makron
Foto: Koha

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti, razgovarao je telefonom sa francuskim predsednikom Emanulom Makronom, o situaciji sa pandemijom virusa korona, dijalogu, kao i o ukidanju taksi, saopštili su iz Kancelarije kosovskog premijera.

Dvojica zvaničnika razgovarali su o dijalogu i relevantnoj posvećenosti stvarnoj pripremi i stvarnom učešću strana u ovom dijalogu.

Makron je izrazio podršku ponovnom uspostavljanju trgovine između Beograda i Prištine, ali i obećao da će povećati ulogu Francuske i sebe lično u posredovanju dijalogom.

Prema njegovim rečima, to će biti i cilj samita u Parizu, samita koji organizuju Francuska i Nemačka sa Evropskom unijom, nakon što se stvore pravi uslovi.

Aktuelni premijer Kurti obećao je, s jedne strane, da se Evropa nikada neće iznenaditi, jer njegova vlada vidi u primeni reciprociteta efikasnu primenu onoga što je sadržano u Briselskim sporazumima, kao i ispunjenje obećanja koja su data biračkom telu.

S druge strane, on je podvukao činjenicu da efikasnost dijaloga zavisi od učešća Evrope. „Evropu ne može zameniti nijedan drugi kontinent, niti Francusku može zameniti nijedna druga država. Evropa je i okruženje i perspektiva normalizacije odnosa između Kosova i Srbije“ kazao je Kurti.

Kurti se osvrnuo i na zajedničku izjavu Francuske i Nemačke koje su zbog pandemije izrazile nezadovoljstvo zbog održavanja sednice na kojoj je izglasano nepoverenje Kurtijevoj vladi i na ovome je zahvalan francuskom predsedniku.

Kurti je naglasio da jaz koji je stvoren ovim predlogom, ne može biti popunjen, niti se politička kriza može prevazići, osim novim izborima, jedinim legitimnim i legalnim načinom za oživljavanje nove vlade.

„Svaki drugi pokušaj da se proizvede bilo koja vlada u trenutnom stanju stvari prolazi kroz neustavne načine. Novi politički izbori mogući su tek nakon rešavanja zdravstvene krize“, dodao je Kurti.

Kurti je upoznao francuskog predsednika sa merama koje sprovodi kosovska vlada, kao i da je borba protiv virusa COVID-19 i dalje prioritet ove vlade. Kurti je zahvalio Makronu na podršci koju su Francuska i Evropska unija pružile Kosovu u borbi protiv COVID-19, kao i da je evropski set pomoći za Kosovo počeo sa 5 miliona evra i da će dostići ukupnu vrednost od 68 miliona evra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.