Kurti: Formirana komisija predvođena Rašićem – radiće na integraciji nevećinskih zajednica u javnu upravu

Kurti: Formirana komisija predvođena Rašićem Sednica vlada Kosova kosovska vlada
FOTO: Aljbin Kurti/X

Kurti: Formirana komisija predvođena Rašićem – radiće na integraciji nevećinskih zajednica u javnu upravu…

U Prištini je danas održana 212. sednica kosovske vlade. Doneto je ukupno 19 odluka, među kojima je i ona koja ima za cilj integraciju nevećinskih zajednica u javnu upravu, saopštio je kosovski premijer.

„Danas nastavljamo da radimo na našim dostignućima u obezbeđivanju mesta za nevećinske zajednice u našoj javnoj upravi“, poručio je Aljbin Kurti u objavi na društvenoj mreži X.

On je izvestio o tome da je formirana nova komisija koju čine četiri „ključna ministra“.

Njom će upravljati kosovski ministar za zajednice i povratak, Nenad Rašić, naveo je Kurti, bez preciziranja koji će još ministri biti deo ove komisije.

Zadatak radnog tela biće da predlaže nove politike:

„Kako bismo ispunili našu posvećenost da obezbedimo još veće uključivanje nevećinskih zajednica u naše državne institucije“, poručio je kosovski premijer.

Na kraju Kosovo opisuje kao „Republiku za sve“.

O ovoj odluci izvestila je i kosovska vlada. Naveli su takođe da je osnovano radno telo za razvoj pravno-institucionalnog okvira za integraciju nevećinskih zajednica u javnu upravu.

„Ova međuresorna komisija biće odgovorna za predlaganje preporuka Vladi za punu primenu zakona ili izradu politika o zapošljavanju nevećinskih zajednica u javnim institucijama“, takođe su kratko poručili, bez iznošenja drugih detalja.

Šta je još danas odlučeno?

Kosovska vlada je danas donela ukupno 19. odluka. Među njima je izdvajanje više od 21 milion evra za kompaniju „Contour Global“.

Reč je o novcu koji vlada isplaćuje zbog toga što je izgubila arbitražu u oktobru 2023, u vezi sa nikada izgrađenom termoelektranom „Novo Kosovo“.

Kosovska vlada je na današnjoj sednici ujedno odlučila da se 11. jul proglasi „Danom sećanja na genocid u Srebrenici“.

Usvojen je i predlog za imenovanje Nadzornog odbora Centralnog javnog preduzeća „Trepča“. U ovom odboru su Mentor Beriša – predsedavajući, Fadilj Bejta – član, Merita Gaši – član, Sadije Gaši – član, Aljban Krasnići – član.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.