Kurti: Dijalog treba prvo da normalizuje Srbiju

Aljbin Kurti
Foto: KoSSev

„Srbija nije demokratska zemlja, ona odbija da se suoči sa prošlošću, a proces dijaloga uz posredovanje EU i SAD treba da prvo normalizuje Srbiju. Krajnji cilj ovog procesa trebalo bi da bude poboljšanje života građana, a ne nadoknađivanje gubitaka koji je Srbija pretrpela zbog genocidnog režima Miloševića devedesetih godina“, stav je kandidata Samoopredeljenja za kosovskog premijera, Aljbina Kurtija.

Kako je naveo u opsežnoj poruci na Fejsbuku, on je na diskusiji Instituta Wilson Centre grupi međunarodnih stručnjaka govorio o svojim stavovima o temama iz unutrašnje i spoljne politike Kosova.

„Rekao sam da dijalog treba da bude proces fokusiran na sadržaj sporazuma, a ne na užurbanosti da se on postigne. Dijalog ne treba graditi na mapama, a nad mapama ne bi trebalo da bude predsednika kao u prošlosti. Preduslov za normalizaciju odnosa između Republike Kosovo i Srbije trebalo bi da bude normalizacija samih zemalja kroz ovaj proces“, istakao je Kurti.

Ipak, sporazum Srbije i Kosova bi imao pozitivan uticaj na region, tvrdi.

Šansu za bolju integraciju regiona vidi u „maršal planu“ u okviru Berlinskog procesa.

Kada su kosovski vanredni izbori u pitanju, Kurti ističe da je 14. februar dan referenduma na kom će građani birati između „starih struktura i političara nove ere“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.