Kurti: Dijalog u Briselu nije prvi prioritet kosovske vlade, ali je zbog medijske i međunarodne pažnje delovalo da jeste

Kurti
FOTO: KoSSev

„Dijalog u Briselu nije prioritet kosovske vlade, ali je delovalo da jeste, zbog medijske i međunarodne pažnje“, kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti na konferenciji za medije povodom treće godišnjice njegovog upravljanja kosovskom vladom. 

Kurti je danas govorio i o dijalogu Beograda i Prištine kojim posreduje EU, ali i o dinaru.

Govoreći o dijalogu, kaže da je on tek na četvrtom mestu prioriteta vlade koju vodi, premda je na početku mandata i tokom predizborne kampanje naglašavao da je peti.

„Pandemija, zapošljavanje i pravosuđe bili su prva tri prioriteta. Nije da nam je dijalog trajao koliko mislite. Bilo bi lepo da nam to oduzima manje vremena. Normalizacija odnosa nije samo u našim rukama. Prihvatio sam sporazum o normalizaciji zajedno sa njegovim aneksom, što je veliko dostignuće spoljne politike Kosova. Ali taj dogovor srpski zvaničnici stalno krše“, kazao je kosovski premijer.

„Beograd ne mari mnogo za evro ili dinar, želi da operiše kešom kako bi izvršio politički pritisak na Srbe na Kosovu“

Iako je danas poslednji dan za slanje predloga po pitanju dinara, a koji je dogovoren na poslednjem sastanku u Briselu između glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Besnika Bisljimija i Petra Petkovića, Kurti danas na ovoj konferenciji kaže da Priština ovaj proces još uvek nije završila.

Ipak, poziva Narodnu banku Srbije da odgovori na pismo koje im je poslao guverener CBK.

„Prvo i najvažnije, trebalo bi da NBS odgovori na pismo koje je poslao guverner CBK. CBK i NBS mogu uspostaviti komunikaciju kako bi ovo pitanje brzo rešili“.

I danas kaže da Kosovo zapravo nije zabranilo korišćenje dinara, već je propisalo da je jedino sredstvo plaćanja evro, u skladu sa članom 11 kosovskog ustava.

„Naš cilj je apsolutna transparentnost. Želim da srpska zajednica na Kosovu ima više novca, a ne manje“, rekao je Kurti.

I danas je predstavio sistem prema kom bi Srbi mogli da primaju finansijsku pomoć u dinarima, a da se isplaćuju u evrima, po uzoru na sistem kada kosovska vlada šalje pomoć u evrima u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa koje se nalaze u Srbiji, a tamo se isplaćuju u dinarima.

„Ja ne kažem da Srbi na Kosovu moraju da uzimaju lek iz Albanije ili neku novu valutu Republike Kosovo na primer, nego kažem da uzimaju evro koji je iz EU. I do sad od 33.000 žiro računa gde Srbi dobijaju pomoć iz našeg ministarstva finansija, to su žene, deca, starci penzioneri, nijedan od njih nije rekao – neću evro. Svi uzimaju evro. Nemamo nijedan slučaj već tri ggodine od kako smo mi na vlasti da jedan Srbin bilo gde na Kosovu kaže – neću evro. Svi uzimaju evro. Panika je u Beogradu, ne u Prištini“.

Kurti ponavlja da je CBK nezavisna kosovska institucija, te da je Kosovo podržava svojim „mogućnostima i znanjem“, ali da ne vodi ovaj proces.

Mišljenja je da Beograd ne mari mnogo za evro ili dinar, već „želi da operiše kešom kako bi izvršio politički pritisak na Srbe na Kosovu“.

Za razliku od njih, Priština želi, kako kaže, potpunu transparentnost, a „ne manje novca za Srbe, već želimo da znamo ko šalje kome novac i zašto“.

„Mislim da Beograd ne mari mnogo evro-dinar, oni žele da upravljaju kešom, jer na taj način mogu da plate neke elemente na Kosovu koji su poslušni Beogradu i u političkom smislu“.

Danas je prokomentarisao i postavljanje montažnih ekspozitura Poštanske štedionice u blizini prelaza sa Kosovom.

„Vi ste primetili da su menjačnice u Srbiji s druge strane granice između Republike Kosovo i Srbije uspostavljene, što znači da kad imaš volju, ima mogućnosti. Ali Srbija je izabrala najlošiji izbor. Opet želi kešom da upravlja. Da Srbi sa Kosova idu s druge strane granice i dobijaju novac“.

Ovo Kurti povezuje sa zatvaranjem ekspozitura Komercijalne banke na Severu.

„Bez te Komercijalne banke politički pritisak koji vrše nad srpskom zajednicom sa svojim kriminalnim elementima može da se uspostavi samo kešom“, praktično je Kurti ponovio argumente u istom redosledu kao i ranije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.