Kurc u Prištini: Dijalog sa Beogradom nema alternativu

Sebastijan Kurc boravi u Prištini gde se sastao sa Hašimom Tačijem i Isom Mustafom. Ističe da opozicija treba na demokratski način da sarađuje sa vladom. Dijalog sa Beogradom, kaže, nema alternativu.

Ministar inostranih poslova Austrije, Sebastijan Kurc, rekao je da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu, istakavši da se radi o procesu bitnom za čitav region.

"Odlučujuće za nas jeste to što ste se dogovorili sa Beogradom oko sprovođenja briselskog sporazuma. Dijalog između Beograda i Prištine nema drugu alternativu. To je vrlo bitno za region i osnova je za dalje približavanje," rekao je Kurc u Prištini na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim ministrom spoljnih poslova Hašimom Tačijem.

I Tači se zauzeo za nastavak sprovođenja svih sporazuma dogovorenih sa Beogradom u Briselu, da bi se, kako je rekao, dijalogom rešila sva otvorena pitanja.

Šef austrijske diplomatije je u Prištinu stigao iz Albanije, a pre toga je boravio u Podgorici i Beogradu. Sutra je u poseti Makedoniji.

Rekao je da Austrija podržava zemlje regiona u približivanju Evropi.

Osvrćući se na politička zbivanja na Kosovu unazad nekoliko meseci, Kurc je pomenuo da su stakla na zgradi kosovske vlade polomljena tokom poslednjih demonstracija, apelujući na opoziciju da se okane nasilja i prihvati dijalog.

"Nasilje nije rešenje. Opozicija treba na demokratski način da sarađuje sa vladom," rekao je Kurc.

Austrija će, dodao je, kao važan investitor ostati i dalje aktivna na Kosovu, zalažući se za ekonomske reforme, borbu protiv korupcije i jačanje pravnog društva.

Naveo je da sa Kosova više nema ilegalne migracije prema Austriji, a da će onaj ko ilegalno uđe u tu zemlju biti veoma brzo vraćen na Kosovo.

Austrijski ministar spoljnih poslova se u Prištini večeras sastao i sa kosovskim premijerom Isom Mustafom.

RTS

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.