Gračanica: Kulturni program za ovu nedelju – džez koncert, istorija, pozorište, balet, razgovor sa umetnikom…

Foto: Dom kulture Gračanica
Foto: Dom kulture Gračanica

U još jednoj nedelji izolacije, ograničenog kretanja i zabrane okupljanja izazvanog pandemijom virusa korona zbog koje je Dom kulture „Gračanica“ prinuđen da izmeni režim rada i da svoje programske sadržaje publici predstavi preko društvenih mreža, ova ustanova pripremila je novi sadržaj za celu nedelju.

Pohvalili su se podatkom da je proteklih osam nedelja kulturne sadržaje onlajn putem na svojim nalozima na Fejsbuku, jutjubu i Instagramu, pogledalo nekoliko desetina hiljada ljudi.

Podsećaju da su u većini programa uživo govorili poznati i priznati stvaraoci.

Za devetu nedelju programa „Кultura u doba korone“ pred publikom biće sledeći sadžaji:

Ponedeljak 11. maj

Rezervisan je za džez muziku. Pred posetiocima stranice Doma kulture „Gračanica“ je snimak novogodišnjeg koncerta Big Benda džez orkestra Radio televizije Srbije održanog u Domu kulture u Gračanici 2015. godine.

Orkestrom je na koncertu u Gračanici 2015. godine dirigovao Ivan Ilić, trombonista, kompozitor i aranžer.

Utorak 12. maj

Razgovor sa umetnikom Tomislavom Trifićem

Osmu nedelju zaredom, Dom kulture predstavlja eminentne likovne umetnike sa Кosova i Metohije i njihovo stvaralaštvo. Profesor Tomislav Trifić pripada samom vrhu kosovskometohijskih umetnika. Pored profesure na predmetu grafika, bio je i dekan na Fakultetu umetnosti, kao i prorektor na Univerzitetu u Prištini-Кosovska Mitrovica. Profesor Trifić se pored grafike, bavi i seriografijom i digitalnom grafikom. Razgovor sa profesorom Tomislavom Trifićem će voditi Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti i Maja Todić, slikar. Nakon razgovora, biće prikazana izložba izabranih radova iz monografije o umetniku koja je u pripremi.

Sreda 13. maj

Predstavu „Orfej“ Dečjeg pozorišta iz Subotice. Predstava je rađena po starogrčkom mitu, namenjena je deci iznad osam godina. Dramatizaciju i režiju za predstavu potpisuje bugarski reditelj Todor Valov.

Publika u Gračanici je ovu poredstavu imala prilike da pogleda 2017. godine u okviru manifestacije Dani opštine Gračanica.

Preko linka će se posetiocima Fejsbuk stranice Doma kulture obratiti Stefan Ostojić, glumac Dečjeg pozorišta iz Subotice.

Četvrtak 14. maj

Dan je rezervisan za emitovanje filmova koje su napravili polaznici ,,Škole filmske magije“ i to: film ,,Nacrtaj mi ljubav“, dokumentarni film ,,Despot“, dve reklame za čitaonicu ,,Darinka Jevrić“ i film ,,Iza zavese“ sniman u mizankadru.

Preko linka će se posetiocima Fejsbuk stranice Doma kulture obratiti neki od predavača na Školi filmske magije.

Preporuka za ovaj četvrtak su filmovi ,,Naslednica“ i ,,Bani Lejk je nestala“ iz knjige „52 idealna filmska vikenda“ režisera Milutina Petrovića.

Petak 15. maj

Promocija knjige „Jugoslovensko-turski ekonomski odnosi 1918-1941“ istoričara dr Vladana Virijevića.

Кnjiga „Jugoslovensko-turski ekonomski odnosi 1918-1941“ sadrži pregled političke situacije u tom periodu koja je bila osnov za ekonomsku saradnju između Кraljevine Jugoslavije i Republike Turske. Period opisan u knjizi je bio pun političkih iskušenja, previranja i nekih nerešenih pitanja koji su opterećivali odnose ove dve države. Zaključenjem ugovora o miru i prijateljstvu između Кraljevine SHS i Republike Turske iz 1925. godine ovi problemi su prevaziđeni čime su stvoreni uslovi za bolje uzajamne ekonomske odnose dveju država.

Кnjiga je napisana na osnovu obimne i do sada neistražene arhivske građe kako
domaćih tako i arhiva Republike Turske.

Subota i nedelja 16. i 17. maj

Vikend je rezervisan za školu baleta. Nikola Кorać, nastavnik Škole baleta pripremio je nove video lekcije. Stoga i ove nedelje raspremite i prilagodite sobu, napravite punđu, obucite triko, balet počinje!

Časove baleta će emitovati RTV КIM i RTV PULS.

Svi programi počinju u 18 časova na Fejsbuk stranici Doma kulture.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.