„Kultura u doba korone“ – raznovrstan program Doma kulture „Gračanica“

Dom Kulture Gračanica
FOTO: KoSSev

Dom kulture „Gračanica“ je za ovu sedmu nedelju, koliko već i u našoj zajednici traje vanredno stanje usled pandemije virusa korona, pripremio programe u okviru „Kulture u doba Korone“ koji počinju od danas.

Iz Doma kulture Gračanica poručuju da su za gledaoce pripremili raznovrsne sadržaje.

U nastavku objavljujemo raspored kulturnih dešavanja za ovu nedelju koja se gledaju od 18 časova preko njihove Fejsbuk stranice:

Ponedeljak 27. april: Simfonijski orkestar i Hor Radio televizije Srbije u Gračanici i pozdrav maestra Bojana Suđića.

Posetioci stranice Doma kulture „Gračanica“ imaće priliku da pogledaju snimak izuzetnog koncerta Simfonijskog orkestra i Hora Radio televizije Srbije iz 2017. godine koji je održan u porti Mnaastira Gračanica u okviru manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije“.

Simfonijski orkestar i Hor Radio televizije Srbije su tada nastupili sa sledećim programom: Rajko Maksimović „Lazareva reč“ i „Sahrana iz Pasije Sv. kneza Lazara“; Ivan Jevtić: Kosovo danas, Dan gneva iz „Zadužbina Kosova“. Solisti: Vanja Biserčić, tenor, Dina Travica, mecosopran.

Petar Iljič Čajkovski: Rusko-srpski marš; „Koretište“- Petar Josimović, arr. Konstantin Blagojević, „Srpska svita“; Ljubomir Bošnjaković, „Vranjska svita“, arr. Konstantin Blagojević; solo klarinet: Vojislav Dukić,„Žikino kolo“; Fedor Vrtačnik, „Kolo Pašona“, arr. Konstantin Blagojević.

Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti maestro Bojan Suđić.

Utorak 28. april: Likovna poetika Ervina Ćatovića

Posle jedne nedelje pauze zbog Uskršnjih praznika, Dom kulture Gračanica nastavlja sa predstavljanjem značajnih kosovskometohijskih likovnih umetnika. Ovog utorka publika će imati priliku da se upozna sa likovnom poetikom Ervina Ćatovića, profesora kreativnog crtanja na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Razgovor sa profesorom Ćatovićem o njegovom radu, stvaralaštvu i poetici će voditi urednici likovnog programa Doma kulture, Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti i Maja Todić, slikar.

Sreda 29. april: Predstava „Igra“

U sredu će na stranici i na jutjub kanalu Doma kultura biti emitovana predstava „Igra“ po motivima istoimenog teksta Aleksandra Davideskua, u adaptaciji i režiji Boška Boškova.

Radnja predstave „Igra“ odvija se na maloj farmi gde žive mačka Cica, mišić Miško, mačori Šicko i Micko, vrana i čopor pasa. Farma ima veliki problem sa nevaljalim, lenjim i bezobraznim mačorima Šickom i Mickom, koji se stalno svađaju sa ostalim životinjama i prave probleme. Ostali junaci predstave pokušavaju da uz pomoć publike kazne i upristoje nevaljale mačore.

Preko linka će se posetiocima fejsbuk stranice Doma kulture obratiti glumci AP „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“.

Četvrtak 30. april: Dokumentarni film „Časni krst Jovića“

Dokumentarni film „Časni krst Jovića“ autora Bojana Antića govori o našim običajima o Bogojavljanju u Kosovskom Pomoravlju. Ovaj dokumentarac osvojio je drugo mesto na Festivalu dokumentarnog filma GRAFEST 2016. godine. Iz Doma kulture za ovaj četvrtak preporučuju filmove „Odavde do večnosti“ i „Pal Joey“ iz knjige „52 idealna filmska vikenda“ režisera Milutina Petrovića.

Petak 1. maj: Promocija knjige „Kosovsko pitanje 1974-1989“ istoričara Petra Ristanovića

Knjiga je nastala iz dela teksta doktorske disertacije na temu ,,Srpska intelektualna elita i kosovsko pitanje 1974-1989“, odbranjene na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu, za koju je autor dobio nagradu ,,Gavrilo Pricip“ izdavačkih kuća „Prosveta“ i „Princip“ za najbolju doktorsku disertaciju odbranjenu u Srbiji tokom 2018. godine iz oblasti nacionalne istorije. Knjiga je napisana na osnovu obimne i do sada neistražene arhivske građe iz Arhiva Jugoslavije, Arhiva Srbije, Istorijskog arhiva Beograda, Diplomatskog arhiva Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i više lokalnih arhiva.

O knjizi će govoriti istoričari: dr Nemanja Dević, dr Ema Mirković i autor.

Subota i nedelja 2. i 3. maj: Škola baleta

Za vikend je Nikola Korać nastavnik Škole baleta pripremio nove video lekcije. Stoga i ove nedelje raspremite i prilagodite sobu, napravite punđu, obucite triko, balet počinje, poručuju iz Doma kulture „Gračanica“.

Ovog vikenda će časove baleta emitovati RTV KIM i RTV PULS.

U proteklih šest nedelja programi Doma kulture imali su nekoliko desetina hiljada posetilaca.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.