Krstimir Pantić: Trebalo je da prihvatim izbor gradonačelnika

Nekadašnji predsednik opštine Kosovska Mitrovica, Krstimir Pantić, kazao je u emisiji “Dogovor!?” RTV Kim da se kaje što je odbio da preuzme dužnosti gradonačelnika Severne Mitrovice.

Iako je slavio pobedu na prvim lokalnim izborima održanim po kosovskom sistemu u Severnoj Mitrovici, Pantić kasnije nije preuzeo funkciju, jer je odbio da potpiše dokumenata na kojima su bili simboli Republike Kosovo, prelepljeni stikerom.

Međutim, više od dve godine kasnije Krstimir Pantić kaže da se kaje što nije preuzeo funkciju gradonačelnika:

"Mislim da sam pogrešio i da je trebalo da prihvatim izbor i da nastavim da se bavim poslom koji sam radio do tada. Mislim da bi situacija možda bila malo drugačija nego što je sada, ali kada vreme prođe više nemate vremena da ispravite te greške. Nadam se da će gospodin Rakić koji je gradonačelnik biti uspešan u svom radu i da će svoje ciljeve ostvariti."

Iako se, kako kaže, primećuje napredak u infrastrukturi u opštinama na severu Kosova, Pantić, nije zadovoljan kako žive tamošnji građani. Smatra da bi opštine trebalo da pomognu zapošljavanje mladih.

"Ono što mene brine, ne samo u Mitrovici, već na čitavom Severu jeste to što nema nijednog projekta koji se tiče zapošljavanja mladih ljudi. Bilo da su donacije ili direktno ulaganje opštine u neki proizvodni pogon. Mislim da ima puno mogućnosti. Recimo u Kosovskoj Mitrovici je moguće otvoriti neki tekstilni pogon ili reciklažni centar," kaže bivši predsednik opštine. 

Iako su nakon kosovskih lokalnih izbora formirane četiri opštine na severu, tamošnji Srbi se ne osećaju integrisano u institucionalni sistem Kosova, rekao je on:

"Ne osećaju se tako, bez obzira što je veliki broj njih uzeo kosovska lična dokumenta koja su izvadili zbog rešavanja imovinskih pitanja, prenosa vlasništva, penzija, itd. Ne osećaju se kao građani Republike Kosovo iako predstavnici međunarodne zajednice pokušavaju da uspostave neke opštine koje će biti funkcionalne, ali kao što vidite, do sada se Srbi nisu integrisali."

Govoreći o Oliveru Ivanoviću, njegovom nekadašnjem političkom protivniku i protivkandidatu na opštinskim izborima, Pantić je kazao da proces koji se protiv njega vodio isključivo politički, te da se pokušava uspostavljanje balansa zbog formiranja Specijalnog suda za zločine koje su počinili bivši pripadnici OVK.

"Nažalost, to je jedna skandalozna presuda. Gospodin Ivanović je osuđen za dela koja nije počinio. Žao mi je zaista što se to desilo gospodinu Ivanoviću ali očekujem da će njegovi branioci uložiti žalbu i da će nakon te pravne procedure koja će uslediti Oliver Ivnaović biti oslobođen, jer činjenica da ga niko od svedoka nije direktno optužio dokazuje da je ova osuda politička a ne pravna," kazao je Pantić.

Poslanik SNS-a u Skupštini Srbije je, govoreći o kampanji za predstojeće parlamentarne izbore, kazao da je Kosovo u vrhu prioriteta naprednjacima, ali da je jaka ekonomija ključna u odbrani interesa države Srbije na KiM.

RTV Kim

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.