Krstić i Šabani osuđeni ukupno na više od 21 godinu

Osnovni sud u Prištini
Osnovni sud u Prištini

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Zlatan Krstić osuđen je na 14 godina i 6 meseci od strane Specijalnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini, dok je Destan Šabani (Destan Shabani) osuđen na 7 godina zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

Zlatan Krstić optužen je da je 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje, Uroševac, direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, posebno u proterivanju 15 članova porodice i odvođenju četiri osobe koje nisu aktivno učestvovale u oružanom sukobu.

Prema tužilaštvu, Krstić je učestvovao u zlostavljanju, mučenju, sakaćenju i ubijanju žrtava vatrenim oružjem, a kako navode, čak je i tela žrtava bacao sa strane kako bi sakrio zločin.

Optuženi Destan Šabani tereti se da je tokom sukoba na Kosovu, kao pripadnik srpskih policijskih snaga, 1. aprila 1999. godine u svojstvu policijskog inspektora, naoružan automatskim oružjem, u cilju skrnavljenja, ponižavanja i ponižavajućim tretmanom sa mrtvima, O.N., B.N., A.N., B.N. i I.R. ubijenih od strane srpske policije i paravojnih snaga, naredio da se njihova tela sahranjuju bez dostojanstva i kršeći pravila rata utvrđena međunarodnim humanitarnim pravom.

Kritičnog dana, prema optužnici, po naređenju Šabanaja i drugih članova, žrtve su kamionom izvučene iz mrtvačnice u Prištini pre izvršene obdukcije i poslate na lokaciju u blizini gradskog groblja u Uroševcu, gde je Šabanaj čekao.

U optužnici se dalje navodi da je osobi po imenu Maksut naredio da bagerom iskopa jamu kako bi u nju bacio tela. Inače, optuženi Destan Šabani je u završnoj reči zatražio da mu se u Hagu sudi za dela za koja se tereti.

Povezani članci:

Krstić i Šabani negirali navode da su počinili ratni zločinPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.