Kriza na Severu 13. dan: Građani u Zvečanu i dalje protestuju ispred opštine

Kriza na Severu traje već 13 dana. Još jedan novi dan, nakon mirne noći, započet je u Zvečanu okupljanjem građana u blizini opštinske zgrade, već od ranih jutarnjih sati. Pripadnici KFOR-a su i dalje stacionirani na istim lokacijama – ispred opštine, a u njoj – pripadnici Specijalne jedinice Kosovske policije.

Ispred ograde koju je u blizini opštinske zgrade postavio prošle nedelje KFOR, danas je postavljen koš. Mladi košarkaši i košarkašice KK „Centar“ i KK „Trepča“ odigrali su basket.  Koš je danas bila zanimacija i za novinare.

Osim u Zvečanu, protesti su i u Leposaviću i Zubinom Potoku. I tamo je mirno.

Slika dana na ovim okupljanjima bilo je jučerašnje nadmetanje u vuči konopca između pripadnika američkog KFOR-a i meštana Leposavića. Leposavci su ove nedelje ispred opštine koju obezbeđuje KFOR, odlučili da otvore tradicionalne „Radničke sportske igre“.

Video ovog događaja juče je obišao region.

Takođe, jučerašnji dan obeležila je poseta specijalnih izaslanika EU i SAD Prištini, pa Beogradu – u pokušaju da deeskaliraju tenzije na Severu.

U srpsku prestonicu sinoć su Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar otišli zabrinuti i razočarani, zato što od kosovskog premijera nisu, sada ni lično, dobili pozitivan odgovor na zahteve koje ponavljaju još od prošlog petka – da hitno deeskalira krizu na Severu i da potom prione na sprovođenje Ohridskog sporazuma, odnosno formiranje ZSO.

Deeskalacija podrazumeva povlačenje policijskih snaga iz opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, da gradonačelnici svoj „administrativni“ mandat nastave da sprovode sa administrativnih lokacija i da se raspišu lokalni izbori uz osigurano učešće Srpske liste.

Ovo poslednje juče su zatražili i od samih čelnika Srpske liste, a njihov odgovor na to – nije poznat. Srpska lista samo je saopštila da je izaslanicima „ponovila zahteve srpskog naroda koji danima mirno protestuju“.

Sa zahtevom za izbore otišli su Eskobar i Lajčak sinoć i u Beograd.

Od srpskog predsednika zatražili su da utiče na Srbe da se vrate u kosovske institucije, odnosno da prethodno učestvuju na izborima – i to bez preduslova.

Više o najnovijoj krizi na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.