Kramon traži da Nemačka „predvodi“ u raspoređivanju više trupa na Kosovu

Viola Fon Kramon
FOTO: KoSSev

Nakon najnovijeg skoka tenzija usled sukoba naoružane i uniformisane grupe sa Kosovskom policijom u Banjskoj, u kojem je ubijen jedan službenik, a potom i trojica Srba, NATO je odlučio da pošalje dodatne trupe. Iz Velike Britanije stiže 200 vojnika. Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo traži da i Nemačka načini isti potez.

„Britanske snage će se rasporediti u mirovnoj misiji NATO-a na Kosovu na zahtev NATO-a. Ovo je posledica nasilnog napada na Kosovsku policiju na Severu Kosova 24. septembra i povećanja tenzija u regionu“, poručili su juče iz ministarstva odbrane Velike Britanije.

Odluku su doneli nakon što je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa, uz poziv Beogradu i Prištini na hitnu deeskalaciju.

„Važna je odluka o raspoređivanju 200 borbenih trupa Velike Britanije, kako bi se ojačao KFOR- na terenu“, oglasila se danas na Tviteru izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon, u objavi na društvenoj mreži X.

Ona, međutim smatra da bi zemlja iz koje potiče – Nemačka, trebalo da „predvodi u raspoređivanju više trupa“.

Naglašava da je tako nešto neophodno kako bi se obezbedio mir, odvratili i zaštitili svi na Kosovu.

Kaže da je KFOR – misija predvođena NATO-om i dalje vitalna.

Prema pisanju Dojče Velea, tri vladajuće nemačke stranke – Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Liberali (FDP), izjasnile su se za jačanje KFOR-a, odnosno raspoređivanje dodatnih snaga nemačkog Bundesvera.

„Nemačka bi trebalo, u konsultaciji sa svojim saveznicima, hitno da proveri da li je mandat KFOR-a u potpunosti ispunjen i da pošalje još vojnika na Kosovo“, rekao je za magazin Špigel političar Zelenih Anton Hofrajter.

Bundesver na Kosovu trenutno ima 85 vojnika. Mandat, koji je Bundestag poslednji put produžio u maju, predviđa da na terenu može da bude do 400 vojnika Bundesvera.

„Ima, dakle, još uvek prostora za poboljšanjem bez promene mandata“, rekla je takođe za Špigel, Mari-Agnes Štrak-Cimerman, predsednica parlamentarnog Odbora za odbranu, preneo je Dojče Vele.

Podsetimo, odluka NATO-a da ovlasti slanje dodatnih trupa, te potom odluka ministarstva odbrane Velike Britanije da odobri slanje 200 vojnika, donete su nakon najnovijeg skoka tenzija usled sukoba naoružane i uniformisane grupe sa Kosovskom policijom u Banjskoj, u kojem je ubijen jedan službenik, a potom i trojica Srba.

Prethodno slanje dodatnih trupa usledilo je početkom juna meseca, a nakon izbijanja tadašnje krize na Severu Kosova, nastale nakon nasilnog upada specijalnih jedinica Kosovske policije u opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, kako bi sproveli nove albanske gradonačelnike i sukoba Srba koji su protestovali sa pripadnicima KFOR-a.

Na Kosovo je tada stiglo 500 pripadnika pripadnika 65. mehanizovane pešadijske brigade Turske. Ovi vojnici boravili su na Severu, a napustili su Kosovo septembra meseca nakon, kako je saopšteno iz KFOR-a, uspešno sprovedene misije.

O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.