KPA obustavila privatizaciju LUX-a do osnivanja borda; Rakić: KPA da poštuje svoju odluku i nakon toga

Kosovska agencija za privatizaciju (KPA) je obustavila proces prodaje lokala društvene firme "LUX" do osnivanja borda ove agencije, saopštio je gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić. On je pozvao KPA da svoju odluku o odlaganju objavljivanja poziva za prodaju lokala u Severnoj Mitrovici ostavi na snazi i onda kada bord ove agencije bude formiran i postane operativan, obustavljajući tako dalju privatizaciju društvene imovine na Severu i podsetio na, po njegovim rečima, "otimačinu" i "rasprodaju" objekata firme "LUX" koju će mlada lokalna samouprava da spreči. 

Rakić je naveo da ga je ova agencija obavestila da "na neodređeno vreme odlaže odluku" o objavljivanju poziva za prodaju lokala iz tzv. serije 27 i 28 u Severnoj Mitrovici. 

"Voleo bih da mogu da pozdravim odluku Kosovske agencije za privatizaciju da odloži prodaju lokala u Severnoj Mitrovici kada se upravo ovakvim sadržajem ne bi još jednom kršilo pravo svojine i ignorisalo stanje na terenu. Dopis koji sam dobio sadrži zlonamernu i kao takvu – opasnu poruku, a to je da se bespravna privatizacija nastavlja i da se se u civilizovanim društvima nepovredivo pravo na svojinu, na Kosovu i dalje brutalno povređuje," naveo je Rakić.

Odgovor Kosovske agencije za privatizaciju usledio je, dodaje se u saopštenju, nakon jasno iskazanog stava gradonačelnika Severne Mitrovice da se radi o "otimačini" i "rasprodaji" objekata firme "LUX" koji su u društvenom vlasništvu bivših opštinskih samouprava Republike Srbije i zahteva da Kosovska agencija za privatizaciju "hitno obustavi najavljenu privatizaciju" za oko 30-ak lokala ove kompanije na Severu Kosova.

Lokalna samouprava će sprečiti "kaubojsku privatizaciju", ponovio je još jednom Rakić:

"Istovremeno, naglašavam da stanje na terenu ne predstavlja samo višegodišnju praksu kaubojske tzv. privatizacije koju sprovodi ova agencija, ali i ostale kosovske institucije, pa i pojedinci, već i to da Severna Mitrovica sada ima i mladu lokalnu samoupravu koja će svim raspoloživim demokratskim sredstvima sprečiti ove nelegalne akcije kojima se krše osnovni principi dobrog upravljanja, a pre svega, red i zakonitost."

Pozivam KPA da svoju odluku o odlaganju objavljivanja poziva za prodaju lokala u Severnoj Mitrovici ostavi na snazi i onda kada bord ove agencije bude formiran i postane operativan, obustavljajući tako dalju privatizaciju duštvene imovine na severu, naglasio je gradonačelnik, podsećajući KPA na, po njegovim rečima, dosadašnje kršenje Koalicionog sporazuma stranaka u kosovskoj vlasti od strane ove agencije i potrebu za "korigovanjem" ovakvog ponašanja, ali i podsetio na Briselski sporazum i normalizaciju odnosa Albanaca i Srba.

"Osim poštovanja sopstvenih zakona, ovim činom bi KAP pokazala i da je korigovala svoje dosadašnje postupke kršenja Koalicionog sporazuma na koji su se vladajuće kosovske stranke i predstavnici vlasti, u decembru, prošle godine, obavezali sa listom 'Srpska', formirajući kosovsku vladu, a koji predviđa i stopiranje nastavka bilo kakvog jednostranog procesa privatizacije na Kosovu. Obustavljanjem odluke o privatizaciji, KAP bi demonstrirala institucionalnu zrelost i principijelnost, poštujući time odredbe Briselskog sporazuma i dala pun doprinos normalizaciji odnosa albanske i srpske zajednice," zaključio je Rakić.

Kosovska agencija za privatizaciju je prethodno, 9. marta, obavestila opštinu u radnike objekata koje namerava da privatizuje, da će do kraja marta oglasiti privatizacioni tender za devet tzv. Luksovih lokala, čime se broj poslovnih objekata ovog društvenog preduzeća za  privatizaciju u martu popeo na oko 30. Lokali se nalaze na centralnim mestima u našem gradu – ulici Kranja Petra Prvog, Ulici oslobođenja i Ivo Lole Ribara. Rakić je i tada najavio da će Severna Mitrovica svim raspoloživim demokratskim sredstvima sprečiti nastavak te "kaubojske" akcije. 

Firma LUX je bila pre rata najrazvijenije lokalno trgovačko društveno preduzeće koje je istovremeno bilo i vlasnik najvećeg broja prodajnih prehrambenih i tekstilnih objekata. Do sada je prodato oko 75 odsto ovih površinski velikih objekata na Severu Kosova. U glavnoj ulici Kralja Petra u Severnoj Mitrovici do sada je prodato 10 lokala LUX-a, a nešto manje od 10 se nalaze u sporednim ulicama i i na periferiji grada i oni nisu još uvek prodati. Privatizacija je počela od 2005. godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.