KPA: Gotovo 300 zahteva za iseljenje za Severnu Mitrovicu

Gotovo 300 zahteva za iseljenje je na čekanju za Severnu Mitrovicu, a prošle godine je izvršeno sedam, dok od marta 2014. Kosovska policija učestvuje u iseljavanjima koja se sprovode na osnovu odluke Kosovske privatizacione agencije (KPA), potvrđeno je iz KPA, piše danas Koha ditore. 

"Tokom 2014. godine u severnom delu Mitrovice smo izvršili ukupno sedam iseljenja. U severnoj Mitrovici je trenutno na čekanju 279 zahteva za iseljavanje," izjavio je za Kohu portparol ove agencije, Arian Krasnići.

Ovaj list, međutim, nije naveo detalje o kakvim se nekretninama radi, kao i koje su nacionalnosti lica u Severnoj Mitrovici koja čekaju iseljenje, ali navodi da su iseljenja u "tom delu problematična“, zbog "političke situacije", a što se, kako dodaje ovaj list, navodi i u godišnjem izveštaju KPA za 2014. 

"Procedura iseljenja uz podršku Kosovske policije na severu Mitrovice je ponovo počela septembra 2009, međutim posle jednog incidenta januara 2010 je prekinuta. Da bi se osiguralo kontinuirano funkcionisanje na severu Mitrovice, KPA je odlučila da nastavi sa iseljavanjem bez podrške policije, pošto se radilo o lakšim slučajevima gde je uglavnom dijalog pomogao," navodi izveštaj. Međutim, prema ovom izveštaju, to nije bila "održiva situacija", pa je od marta 2014. godine Kosovska policija nastavila da pomaže KPA u iseljenjima iz "uzurpirane" imovine.

U Severnoj Mitrovici je krajem maja pokušana deložacija porodice Ilić iz njihove kuće u centru gradu, pod jakim policijskim snagama, kada se okupilo i više desetina građana da to spreči. Kosovska policija je na Severu tada donela odluku da se akcija obustavi.

A odluku o tome da Danilo Ilić sa porodicom bude iseljen iz kuće koju je kupio pre 13 godina, doneo je kosovski sud nakon sudskog spora u kojem Ilić nije učestvovao i koji je dobio jedan kosovski Albanac.

Ilić nije učestvovao u sudskom sporu jer, kako kaže, od suda nije dobio ni jedan poziv za parnicu, osim presude da mora da napusti kuću, a Apelacioni sud u Prištini mesecima ne rešava predlog Ilićevih advokata da postupak ponovo bude rešavan pred sudom.  

U Severnoj Mitrovici se, međutim, ne iseljavaju i ne privatizuju samo stanovi i kuće, već i lokali koji su nekada bili u vlasništvu društvenih firmi. Jedna od takvih je LUX, čiji se lokali nalaze na centralnim mestima u našem gradu – ulici Kralja Petra Prvog, Ulici oslobođenja i Ivo Lole Ribara.

Kosovska agencija za privatizaciju je 9. marta obavestila opštinu i radnike objekata koje namerava da privatizuje da će do kraja marta oglasiti privatizacioni tender za devet tzv. Luksovih lokala, čime se broj poslovnih objekata ovog društvenog preduzeća za  privatizaciju u martu popeo na oko 30. Privatizacija je tada obustavljena zbog osnivanja borda. 

Pitanje privatizacija je, međutim, bilo i deo koalicionog sporazuma između Srpske i PDK i LDK, koji je bio izričit da se pitanje privatizacije ne sme otvarati jednostrano i da će se privatizacija zaustaviti, a ono se našlo i među zaključcima predstavnika srpskih opština na KiM-u sa njihovog prvog zajedničkog sastanka u Gračanici 18. marta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.