Kosovski sudski savet suspendovao sudiju osumnjičenog da je primio mito

KP policija
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Jedna osoba juče je uhapšena zbog „zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja“ „podmićivanja“ i „neovlašćenog vlasništva, kontrole i posedovanja oružja“, saopštili su iz Kosovske policije.

Regionalna jedinica za istraživanje privrednog kriminala i korupcije u Prištini, započela je istragu nakon što je dobila informacije od oštećenog da osumnjičena osoba zloupotrebljava svoju funkciju u pravosudnom sistemu i svojim delima diskredituje položaj i ugled sudije kao i ugled pravosudnog sistema.

Sudski savet Kosova danas je suspendovao sudiju, Saljija Berišu, zbog sumnje da je primio mito u iznosu od 6.000. Sudski savet Kosova održao je danas vanredni sastanak zbog hapšenja sudije Odseka za teška krivična dela Osnovnog suda u Peći, Saljija Beriša, navodi se u saopštenju SSK.


U međuvremenu, advokat uhapšenog sudije, Salji Beriše, Gzim Kolčaku (Gëzim Kollçaku), rekao je da tužilaštvo ne raspolaže dokazima koji bi njegovog klijenta mogli da povežu sa uzimanjem mita.

Kako je naveo, a prenela KTV, Beriša se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i posedovanje oružja.

On je taj slučaj nazvao montiranim a iz osvete.

Danas je potom održano ročište kako bi se utvrdila mera bezbednosti protiv sudije,


Odlukom Osnovnog suda, kako je preneo Indeksonline, a upravo zbog sumnje da su počinjena krivična dela – „Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ i „Nedozvoljeno vlasništvo, posedovanje i upotreba oružja“, osumnjičenom sudiji, kasnije večeras, određen je jednomesečni pritvor.

Tokom istrage, službenici ove jedinice utvrdili su da postoji osnovana sumnja da je osumnjičena osoba navodno od oštećenog ranije dobila iznos od četiri hiljade evra, kako ne bi postupio u skladu sa službenim obavezama sudije.

Inkriminisano lice je u trenutku jučerašnjeg hapšenja zatražilo od oštećenog iznos od još dve hiljade evra na ime isplate ukupno dogovorenog iznosa od šest hiljada evra, a u vezi sa slučajem u kom je ranije već bila doneta presuda.

Nakon hapšenja, osumnjičeni je pretresen u prisusustvu advokata odbrane u Regionalnoj kancelariji u Peći. U džepu mu je pronađeno dve hiljade evra, odnosno novac koji je korišćen tokom „simulacije izvršenja krivičnog dela korupcije“, dodaje se u saopštenju Kosovske policije.

Uz usmeno odobrenje tužioca, izvršen je pretres stana osumnjičenog, u kom je pronađeno i oduzeto vatreno oružje, jedan punjač i deset šaržera, kao i novac u iznosu od deset hiljada evra, razna dokumenta, presude i sudski zapisnici.

Po nalogu Specijalnog tužioca, osumnjičenom je određeno zadržavanje od 48 sati.

Povezani članci:

Sudija Osnovnog suda u Peći, Salji Beriša, uhapšen zbog korupcije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.