KP objavila rezultate za kandidate koji su radili pisani test: 101 položio od 138 prijavljenih

Ilustracija/FOTO: KoSSev

Od ukupno 138 pripadnika nevećinskih zajednica koji su aplicirali za konkurs za prijem novih radnika u Kosovskoj policiji, 101 je položio pisani test, pokazuju podaci objavljeni na sajtu Kosovske policije. Ovi kandidati će početkom sledećeg meseca biti podvrgnuti testiranju fizičkih sposobnosti.

Kosovska policija objavila je listu rezultata koje su na pisanom testu ostvarili kandidati za policijske službenike.

Testiranje je objavljeno 20. februara, a kandidati su označeni sa brojem aplikacije.

Iz policije navode da oni kandidati koji su postigli rezultat uspešnosti od 70% i više prelaze u novu fazu.

Prema dostupnim podacima na sajtu Kosovske policije, pisani test položio je 101 kandidat – najbolji sa rezultatom od 96 odsto, a poslednji na listi taman dovoljno za prolazak – 70 odsto.

Policija je ujedno objavila listu kandidata koji nisu položili, a koji su takođe označeni sa brojem aplikacije.

Na ovoj listi je njih 37. Za četrnaest kandidata se rezultati kreću od 62 do 43 odsto, a za ostale se navodi da su bili „odsutni“.

Sledeća faza je testiranje fizičkih sposobnosti i najavljena je za 2. mart u 10:00 časova u Kosovskoj akademiji za javnu bezbednost (KAJB) u Vučitrnu.

Iz policije poručuju da bi kandidati trebalo da dođu dva sata ranije i ponesu broj aplikacije, ličnu kartu, sportsku odeću.

Ujedno su objavili uputstvo pripreme za testiranje fizičkih sposobnosti.

Naznačeno je da svi kandidati koji imaju primedbe u vezi sa procesom selekcije za svaku fazu testiranja imaju pravo žalbe koja se podnosi Komisiji za selekciju, u roku od pet dana od objavljivanja rezultata.

Podsetimo, Kosovska policija raspisala je početkom januara konkurs za prijem novih policijskih službenika, a nakon što je novembra meseca prošle godine više od 500 zaposlenih u ovoj institucije iz srpske zajednice na Severu napustilo svoja radna mesta.

U konkursu se navodi da je on objavljen za sve pripadnike manjiskih zajednica – Srbe, Bošnjake, Turke, Gorance, Rome, Aškalije, Egipćane i Crnogorce.

Rok za prijavu na konkurs je 27. januara produžen do 10. februara.

Pozivajući se na navode kosovskog ministra unutrašnjih poslova, prištinski mediji izvestili su uoči isteka da će konkurs biti otvoren dok se ne popune sve pozicije.

A dok je prvi rok za prijavu na konkurs bio u toku, iz Prištine su stizali pozivi zajednicama da se na njega prijave.

Jedan od poziva uputio je i kosovski premijer Aljbin Kurti sredinom prošlog meseca – i to na srpskom jeziku.

Poziv zainteresovanima iz svih zajednica na Kosovu, da se za konkurs Kosovske policije na Severu prijave, pre Kurtija, uputila je i njegova zamenica, Emilija Redžepi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.