Rašić: Pritisak na građane da se ne prijavljuju na konkurs ministarstva

FOTO: RTV Kim

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić kazao je da predstavnici opština sa srpskom većinom i čelnici privremenih organa po sistemu Republike Srbije vrše pritisak na građane koji žele da se prijave na konkurs koje je raspisalo ministarstvo na čijem je on čelu a tiče se pomoći socijalno ugroženima.

„Zamolio bih sve predstavnike institucija, pogotovu one u srpskom sistemu, ali i one u kosovskom sistemu, pogotovu predsednike opština, da ne sprečavaju naše sugrađane time što im neće dozvoljavati i neće im davati posedovni list. Ja sam u mom političkom životu video razne stvari i mnoge od njih nisu bile lepe ali to, ukoliko se ispostavi da je tačno kao što imam informacije, znači da ne samo da smo dostigli najnižu tačku moralnih vrednosti, nego takođe moram da kažem da ti ljudi treba da znaju da je to protivzakonito. Molim sve predstavnike opštinskih organa, gradonačelnike i predstavnike privremenih organa da prestanu da prete, ucenjuju, blokiraju, zabranjuju sugrađanima da vade posedovni list i dokumentaciju i time apliciraju u nešem ministarstvu“, rekao je Rašić tokom jučerašnjeg obilaska porodice Stanojević u Lapljem Selu.

On je kazao da je to „psihološki i moralni presedan“.

„Da se brani svojim sugrađanima, svojoj rodbini, komšijama, svojim prijateljima da budu dobitnici sredstava koja se daju za njih. Pozivam gradonačelnicu Šubarićku da, ako se politički ne slažemo, valjda možemo sociološki ili u ovom sučaju socijalno da se složimo u smislu pomaganja ovoj porodici“, rekao je Rašić.

Rašić kaže da ima potvrdu da predstavnici institucija, a pre svega srpskih, sprečavanju građane da se prijave na konkurs za izgradnju kuća, dodelu građevinskog materijala, bele tehnike, higijenskih paketa i hrane, te podršku privrednicima i vlasnicima malih preduzeća.

„Najsvirepiji primer je da je jedan naš sugrađanin iz Prilužja koji je juče aplicirao a kome supruga radi u opštini, da je bio prinuđen da danas plačući traži da povuče zahtev zbog toga što mu je tamo neki lik koji se zove Milan Kostić pretio da će njegova žena dobiti otkaz. To je najkonkretniji primer i ja moram da kažem da verujem u institucije i verujem da će one obaviti deo posla i utvrditi ko to preti po opštinama zarad neke njihove političke dobiti“, rekao je Rašić.

Radio Kim je nakon izjave ministra za povratak i zajednice kontaktirao i predsednika Privremenog organa opštine Vučitrn Milana Kostića, inače poslanika Srpske liste u kosovskom parlamentu.

„To je politika Nenada Rašića koja je uprerena protiv Srpske liste. Zna se da je on čovek koj radi za Aljbina Kurtija. Ja sam čuo za taj konkurs, ali bio sam na Zlatiboru sedam dana sa decom i nisam imao vremena da se bavim time. Nemam šta više da dodam“, kazao je Kostić za Radio Kim.

Ministarstvo za zajednice i povratak raspisalo je javni poziv za pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu za sledeće vrste pomoći:

1. Izgradnju kuća za zajednice i porodice kojima je pomoć neophodna (KPN);
2. Renoviranje kuća/stanova za zajednice i porodice KPN;
3. Snabdevanje građevinskim materijalom za zajednice i porodice KPN;
4. Dodelu nameštaja;
5. Dodelu bele tehnike (elektricnih kucnih aparata) ;
6. Dodelu prehrambenih i higijenskih paketa;
7. Poziv za subvencionisanje projekta i aktivnosti koje promovišu prava zajednica i njihovih pripadnika.

Javni poziv za izgradnju kuća otvoren je do 24. februara ove godine, dok je onaj koji se tiče dodele građevinskog materijala, nameštaja, bele tehnike i prehrambenih i higijenskih paketa istekao prekjuče u 16 časova.

KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.