Kovid bolnica u Batajnici otpustila poslednjeg pacijenta, namena objekta u budućnosti i dalje nepoznata

Batajnica Bolnica
FOTO: KoSSev

Kovid bolnica u Batajnici, otvorena tokom jednog od najjačih talasa epidemije korona virusa, ovih dana otpustila je i poslednjeg pacijenta. Direktorka bolnice, Tatjana Adžić Vukičević, kaže za Novu.rs da još uvek nema „tačna“ saznanja šta će biti sa kovid bolnicama u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu. Navodi i da je prva namera bila da se bolnica u Batajnici pretvori u palijativni centar – jer je Srbija jedina u regionu koja nema takvu ustanovu.

U jednom od najjačih talasa tokom epidemije korona virusa, početkom decembra 2020. godine, počela je da radi kovid bolnica u Batajnici i od tada nije prestajala sa radom. U petak su iz te ustanove, na kućni oporavak, ispratili poslednjeg pacijenta. I nakon 908 dana rada, i 24.000 pacijenata, ona će ubuduće imati drugu namenu.

Direktorka bolnice za Radio-televiziju Srbije (RTS) kaže da bolnica raspolaže velikim kapacitetima. Kako navodi, nalazi se na prostoru od preko 14.000 kvadrata, sačinjena je od tri objekta, ima dosta dijagnostičke opreme, nalazi se nadomak auto-puta, ima 700 parking mesta, lako može da se preimenuje za bilo koju drugu namenu.

Ipak, napominje da nema informacije o tome šta će se desiti sa tom bolnicom.

„Prva namera je bila da se od naše kovid bolnice napravi jedan palijativni centar, jer smo nažalost jedina zemlja u regionu koja nema palijativni centar koji se ne bi odnosio samo na onkološke bolesnike u završnim stadijumima njihovog života, već za sve druge neurološke, kardiološke, ortopedske, kardiovaskularne, terminalne faze različitih bolesti“, kaže Adžić Vukičević.

Prema njenim rečima, zalaže se da u toj bolnici „nekad“ bude porodilište, i starački ili studentski dom.

„Ona lako može da se preimenuje u bilo koju drugu namenu“, tvrdi Adžić Vukičević.

Osvrnula se na period aktivnog rada bolnice i iznela podatak da je za 908 dana rada kroz tu bolnicu prošlo 24.000 pacijenata, kako navodi, mladi, stari, trudnice, porodilje.

„Za dve godine i sedam meseci tu je bilo puno bura i oluja, tužnih i srećnih trenutaka. Brojevi koji nas prate su impozantni, 24.000 ljudi je lečeno u našoj bolnici, oko 15.000 je otišlo svojim kućama, a oko 2.500 je premešteno u druge zdravstvene ustanove. Najmlađi pacijent je imao 19 godina, a najstariji 101 godinu. Imali smo trudnice sa jako teškim kliničkim slikama koje su zdrave otišle svojim kućama“, navela je direktorka kovid bolnice u Batajnici.

Podsetila je da u jednom periodu pandemije u bolnici nije bilo mesta za prijem novih pacijenata.

„To su zaista bili teški trenuci, bolnica ima 930 kreveta. U jednom trenutku smo ih imali 937 i nije bilo mesta, strahovali smo za novi dan kakve će nam izazove doneti. To je bila jedna lavovska i titanska borba“, kaže Adžić Vukičević.

Nova.rsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.