Kosovsko predsedništvo: Srpske sudije i tužioci polažu zakletvu u utorak

Četrdeset dvoje srpskih sudija i četrnaest tužilaca položiće zakletvu u utorak, kada kosovski predsednik, Hašim Tači, donese dekret o polaganju ove zakletve – saopšteno je iz kancelarije kosovskog predsednika. 

"Donošenje dekreta za sudije i tužioce iz nevećinskih zajednica u Republici Kosovo od strane predsednika Republike Kosovo, Hašima Tačija, održaće se u utorak, 24. oktobra 2017. Donošenje dekreta je jedna od afirmativnih mera koje institucije Republike Kosovo preduzimaju kako bi postigli punu i delotvornu ravnopravnost članova zajednice u svim oblastima ekonomskog, socijalnog, političkog i kulturnog života. Sa aktom zakletve, Sporazum o pravosuđu koji je postignut u Briselu 10. februara 2015. biće u potpunosti sproveden," saopšteno je iz kabineta Hašima Tačija.

Pročitajte još: 

Dekret o sudijama i tužiocima sa severa kada o tome odluči Hašim Tači

Jeremić: Sporazumom o pravosuđu formalizovano ukidanje srpske države na Severu, ne bih mogao da glasam za nekog ko je napravio vladu sa Haradinajem

Vučić dao odobrenje za polaganje zakletve srpskih sudija i tužilaca

Ambasada SAD: Integracija pravosuđa prekretnica u integraciji zajednica na Kosovu​

Kocijančič: Primena sporazuma o pravosuđu odložena na zahtev Beograda, presudna integracija bez odlaganja

Srpske sudije i tužioci se nisu pojavili na polaganju zakletve. Priština: Beograd da ispuni svoje obaveze

Srpske sudije sutra polažu zakletvu pred kosovskim predsednikom?

Kocijančič potvrdila: Sutra se očekuje primena sporazuma o pravosuđu, obe strane ispunile sve obaveze

Srpske sudije i tužioci trebalo je da polože zakletvu pred kosovskim predsednikom ranije ove nedelje – u utorak, ali se oni na polaganju zakletve nisu pojavili.

Do odlaganja "pune implementacije" sporazuma o pravosuđu, kako je ranije najavljivano, nije došlo zbog, saopšteno je iz EU, zahteva za odlaganjem od strane Beograda.

Zašto je do odlaganja integracije srpskih pravosudnih radnika u kosovski sistem došlo – nije bilo zvaničnih informacija, dok su i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, a potom i srpski Predsednik, Aleksandar Vučić, najavili da će se integracija dogoditi danas, odnosno u ponedeljak.

Što se mene tiče, dao sam odobrenje kao predsednik, a Vlada Srbije je posle današnje sednice dala odobrenje, rekao je juče Vučić.

Međutim, kosovski mediji preneli su jutros izjavu iz kosovskog predsedništva da će "dekret o sudijama i tužiocima iz nevećinskih zajednica biti donešen samo kada prvi čovek Kosova odluči o ovom pitanju". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.