Kosovsko ministarstvo zdravlja poništilo tender od 18,6 miliona evra za kovid bolnicu

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministarstvo zdravlja poništilo je tender za adaptaciju nove Hitne klinike za potrebe COVID-19 od 18,6 miliona evra, koji je otkazan usled nedostatka budžeta.

Otkazivanje je izvršeno pre otvaranja ponuda, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

„S obzirom na to da u budžetu odobrenom za 2021. godinu nije predviđen budžet za ovaj projekat, zahtevamo poništavanje aktivnosti nabavke zbog nedostatka budžeta“, navedeno je u zahtevu Odeljenja za nabavke u Ministarstvu zdravlja.

Ministarstvo zdravlja pod vođstvom Armenda Zemaja raspisalo je 23. decembra tender za adaptaciju nove hitne klinike za potrebe borbe protiv kovida 19.

Ovo ministarstvo je planiralo da potroši 18.683.463 miliona evra za realizaciju građevinskih radova i prateće infrastrukture, za nastavak radova i adaptaciju postojećeg objekta nove klinike za hitne slučajeve u Univerzitetsko bolničko-kliničkom centru, u bolnici za upravljanje kliničkim slučajevima kovida 19.

Prema obaveštenju o ugovoru, radovi su morali biti završeni u roku od 5 meseci od potpisivanja ugovora između pobedničke kompanije i naručioca. Ministarstvo je zahtevalo da se radovi hitno izvrše, bez prekida 24 sata u nedelji.

Odlukom Vlade Kosova od 5. jula 2020. godine, od Ministarstva zdravlja i nadležnih zdravstvenih institucija zahtevalo se da preduzmu neophodne mere za povećanje kapaciteta za lečenje od kovida 19.

„U Univerzitetsko-kliničkom centru dozvoljeno je prilagođavanje za upotrebu ovog objekta kao bolničkog prostora za lečenje pacijenata sa COVID-19. U početku je izvršen postupak redizajna prema novim potrebama za borbu protiv kovida 19, a na osnovu novog projekta Odeljenja ministarstva zdravlja za trebovanje traži se hitna pomoć u postupku nabavke, za ugovaranje profesionalnog izvođača za realizaciju radova“, navodi se dalje u ugovoru. Tender je obustavljen početkom januara i od tada nije objavljena odluka u vezi sa ovim tenderom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.