Kosovsko ministarstvo za povratak pokreće inicijativu za obnovu hrama Sv.Spasa

Hram Hrista Spasa u Prištini je deo kulturnog i verskog nasleđa Srba na Kosovu, saopšteno je iz kabineta kosovskog ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića, povodom najava o rušenju ovog nedovršenog hrana iz devedesetih godina prošlog veka u centru Prištine.

"U periodu kada su izvesni parlamentarni izbori na Kosovu, pojedinci, u cilju dizanja rejtinga svojih stranaka, najavljuju akcije ili događaje kako bi na taj način skrenuli pažnju na sebe. Kada se radi o crkvi Hrista Spasa u Prištini, ovde je očigledno reč o novom gradonačelniku Prištine iz redova 'Samopredeljenje', koji delimično 'prebacuje loptu' na ministra za prostorno planiranje, Dardana Gašija, a usled poslednjih akcija ovog ministarstva kada je na nekoliko lokacija na Kosovu porušeno više nelegalnih objekata," navedeno je u saopštenju.

"Ono što moraju i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti i ministar Gaši da znaju jeste da je crkva Hrista Spasa u Prištini deo kulturnog i verskog nasleda Srba na Kosovu. U tom smislu ovde možemo jedino pričati o završetku ovog objekta, nikako o njegovom rušenju. Ono što će svakako biti jedno od aktivnosti ministarstva za zajednice i povratak kada je o ovom slučaju rec, jeste demokratsko delovanje u cilju sprečavanja i same pomisli na rušenje crkve Hrista Spasa, uključujuci razgovor sa svim relevatnim predstavnicima medunarodne zajednice na Kosovu," navodi se u saopštenju iz kabineta kosovskog ministra Jevtića. Ovo ministarstvo će takođe pokrenuti inicijativu za prikupljanje sredstava za završetak hrama u Prištini. "To će biti naš jasan odgovor na najave o rušenju crkve," istice se u saopšenju ministra Jevtica.

Eparhija raško prizrenska je prethodno demantovala ranije navode kosovskog ministra za prostorno planiranje Dardana Gašija da je ovaj hram građen nelegalno, tvrdeći da Crkva poseduje svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju, osvrnuvši se kritički na njegov "diskriminatorski odnos" prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu i Metohiji i medijske najave da će srušiti ovu crkvu.

Hram Hrista Spasa u Prištini je građen tokom devedesetih godina prošlog veka kao najveći hram u Prištini. Iako stavljen pod kupolu, hram nikada nije dovršen usled bombardovanja i početka ratnih sukoba '99. godine. Nalazi se u samom centru Prištine, u neposrednoj blizini rektorata, Filozofskog fakulteta i novoizgrađene katoličke katedrale – najveće na Balkanu. Od 1999. godine ovaj hram bio je meta fizičkih i verbalnih napada. Unutrašnjost crkve je uništena. U samoj crkvi kao i u okolini, niklo je nehigijensko naselje koje je nedavno uklonjeno.

O  sudbini hrama Hrista Spasa na Kosovu se godinama unazad iznose različita mišljenja, među kojima i da je treba srušiti ili pretvoriti u "Muzej patnje kosovskih Albanaca." Srpska pravoslavna crkva se optužuje za uzurpaciju zemljišta, a o samom hramu se piše i govori da njegova izgradnja pod Miloševićevim režimom vređa albanske žrtve, te da nema vernika koji bi tu dolazili.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.