Kosovsko ministarstvo za povratak: 704 lica se vratilo na KiM, izgrađeno 170 kuća u 2015.

Ukupno 704 raseljena lica se vratilo na Kosovo, 170 kuća je izgrađeno na Kosovu, od toga 36 za interno raseljene u dve opštine na Severu – Zvečan i Zubin Potok. Ovo su rezultati kosovskog ministarstva za zajednice i povratak u 2015. godini. Ovo ministarstvo na čelu sa Daliborom Jevtićem, u svom kratkom osvrtu na 2015. godinu i novogodišnjoj čestitki, ističe da su skoro svi ciljevi ispunjeni, te i da je protekla godina bila puna izazova. Kao glavne prepreke na putu povratka većeg broja raseljenih, MZP izdvaja ekonomiju, uzurpiranu imovinu, bezbednost i sigurnost. A početkom juna Dalibor Jevtić je predstavio plan sa konkretnim aktivnostima i dinamikom njihove realizacije, prema kojem će se u ovoj godini vratiti najmanje 600 povratnika, do početka 2016. raspustiti svi kolektivni centri, jer će se pitanje povratnika do tada na Kosovu trajno rešiti, a takođe do 2016. i usvojiti Zakon o "interno raseljenim licima",

Šta konkretno sadrži plan o povratku i trajnom rešenju pitanja raseljenih ministarstva Dalibora Jevtića:

  • Do 2016. u kosovskoj skupštini doneće se zakon o "interno raseljenim licima" a sada je započela početna faza "prikupljanja podataka sa terena"
  • Od maja do decembra 2015, najmanje 400 – 500 povratnika, odnosno 100 porodica vraća se na Kosovo u opštinama Suva Reka, Gnjilane, Štrpce, Obilić, Peć, Klina i Istok, a najmanje 50 porodica (200 povratnika) "širom Kosova". Započeta je realizacija povratka za 56 porodica
  • Od avgusta ove godine i tokom 2016, ugasiće se kolektivni izbeglički centri, nakon što se pitanje raseljenih "trajno reši", prvo u opštini Štrpce, a potom i u svim ostalim
  • Bez vremenskog roka, doći će do "upošljavanja" u kosovskoj skupštini i javnim preduzećima 10% pripadnika nevećinske zajednice na Kosovu. Njihov jezik će se poštovati i oni će imati pravo na slobodu izražavanja
  • Zakon o Velikoj Hoči će biti u potpunosti primenjen u Prizrenu
  • Od jula do kraja godine intenzivira se regionalna saradnja kako bi se na Kosovo vratio što veći broj ljudi

"Strateški ciljevi i očekivani rezultati bili su, između ostalih, povratak od 600 do 700 raseljenih lica na Kosovo, nastavak regionalne saradnje u procesu povratka, početak izrade zakonske regulative koja će definisati prava raseljenih u dugoročnom smislu i projekti stabilizacije zajednica," ističe se u saopštenju i dodaje:

"U našim projektima povratka 'PRK4' i 'Povratak i reintegracija Roma, Aškalija i Egipćana iz Makedonije i Crne Gore', tokom protekle godine izgrađeno je ukupno 134 kuća za isto toliko porodica i 704 je raseljenih lica koja su se vratili na Kosovo. Broj povratnika reflektuje, pre svega, finansijske mogućnosti MZP-a za proteklu 2015.godinu, nikako naš krajnji cilj, jer je naš cilj povratak svih raseljenih koji na Kosovo žele da se vrate."

Iz ministarstva za zajednice i povratak dalje navode da su u 2015. konstantno bili prisutni na terenu.

"Posećivali smo raseljene, razgovarali sa pripadnicima nevećinskih naroda, upoznavali njihove probleme i zajednički ih rešavali sa njima. U zvaničnim brojkama moji saradnici i ja smo 83 puta bili u posetama nevećinskim narodima i raseljenim licima kako na Kosovu tako i van Kosova, u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji," dodaju oni.

Iz MZP kao najveće prepreke na putu povratka većeg broja raseljenih, izdvajaju ekonomija, uzurpirana imovina, bezbednost i sigurnost.

"Ove probleme moraju da rešavaju sve institucije na Kosovu. Ministarstvo za zajednice i povratak jeste lider u ovom poslu, ali pitanje povratka kao i pitanje prava nevećinskih naroda mora da bude obaveza svih, institucija, građana, civilnog društva," ističe se dalje.

Iz ovog ministarstva, takođe, zahvaljuju "međunarodnim parterima na izuzetnoj saradnji i žele da naredna godina bude godina povratka vladavina prava i zakona."

"Želim da se Srbi i Albanci približe, rade i žive zajedno u miru, da se ekonomija razvija i da nam budućnost, naša zajednička budućnost bude bolja. Novu godinu provedite u dobrom zdravlju, toleranciji, razumevanju, miru i međusobnom uvažavanju," zaključuje se u kratkom osvrtu na 2015. godinu i novogodišnjoj čestitki ministarstva za zajednice i povratak.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.