Kosovsko ministarstvo prosvete predstavilo plan za novu školsku godinu – dodatni budžet i angažovanje rezervnih nastavnika

Škola
Foto: Beta/Hina/ Admir Buljubašić

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar prosvete, Rame Ljikaj (Likaj), na sastanku vlade predstavio je glavni plan ovog ministarstva za započinjanje nastave u uslovima pandemije.

Ljikaj je rekao da su tokom dva meseca izradili glavni plan za početak nove školske godine, prenosi Gazeta Express.

KoSSev – Koha: Ministarstvo prosvete zatražilo od vlade angažovanje 1.000 rezervnih nastavnika

Kako je u međuvremenu prenela prištinska Koha, kosovsko Ministarstvo prosvete je zapravo zatražilo od vlade da se omogući angažovanje 1.000 nastavnika za novu školsku godinu kao rezervno i tehničko osoblje.

„Zahtevali smo redovno angažovanje nastavnika koji rade sa skraćenim radnim vremenom, samo za vreme pandemije. Od Vlade smo tražili da angažuje 1.000 nastavnika kao rezervno i tehničko osoblje, u zavisnosti od potreba koji će raditi samo u okolnostima pandemije. To su dodatni nastavnici koji zadovoljavaju potrebe u zavisnosti od situacija i njihova raspodela na državnom nivou zasniva se na broju učenika u opštinskim direkcijama za obrazovanje“, rekao je viši politički savetnik u kabinetu ministra obrazovanja i nauke Enver Osdautaj za Radio Slobodna Evropa.

„Za dva meseca napravili smo glavni plan za početak nove školske godine. Predviđeno je oko 1.000 nastavnika koje trebaju da imaju opštine da sprovedu ovaj plan. U okviru ovog glavnog plana nalazi se zahtev za dodatni budžet. Postoje i koncepti kako treba da se vodi nastava od predškolskog do univerziteta“, rekao je Ljikaj.

Ministar Ljikaj je dalje dodao da su se konsultovali sa opštinskom direkcijom za obrazovanje i izrazili spremnost za početak nastave u školskim ustanovama.

Takođe je rekao da su doneli odluku o početku nastave u tri grupe.

„Izradili smo uputstvo za nastavu u uslovima pandemije. Nastavili smo sa obukom sadašnjih nastavnika, predvideli smo kampanje za podizanje svesti za škole i definisana je uloga inspektorata u nadgledanju mera za one koji su izrazili želju da započnu nastavu u školskim ustanovama. Napravili smo odluku da nastava počne u tri faze, zavisno od grupe: Jedna 1. septembra, druga 7. i treća grupa 10. septembra, i za to smo dobili potvrdu od Ministarstva zdravlja i Nacionalnog instituta za javno zdravlje”, istakao je.

U međuvremenu, premijer je rekao da će vlada odobriti ovaj glavni plan na sledećem sastanku vlade. Premijer Hoti rekao je da će vlada u potpunosti podržati ovo ministarstvo budžetom za započinjanje obrazovanja u uslovima pandemije, a rekao je i da će vlada odobriti ovaj plan na narednom sastanku vlade.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.