Kosovsko ministarstvo prostornog planiranja: Pitanje zida rešiti kroz dijalog

Vest je ažurirana u 19:00

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Kosova "u pripravnosti je" da izvrši "sve zakonske i ustavne obaveze" u vezi sa potpornim zidom u Severnoj Mitrovici. Ipak, kosovsko ministarstvo ostavlja prostor da se "ovaj problem reši kroz dijalog". IZ MŽSPP, u današnjem saopštenju za javnost, još jednom, poručuju da je zid "ilegalan" i da "ga treba srušiti". Prema prvobitnim najavama iz Prištine i Rezoluciji koju je usvojila Skupština Kosova, kraj januara bio je rok za rušenje zida. Kao dva moguća datuma da će se to desiti, naknadno su pominjani upravo današnji dan i 17. februar. U međuvremenu, oglasila se i kosovska opozicija. Zbog "neuspeha" Rezolucije o zidu, tri kosovske opozicione stranke – Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo – traže ostavku Vlade Kosova i nove izbore.

"I dalje smo u pripravnosti i dostupni za ispunjenje svih zakonskih i ustavnih obaveza, ali ostavljamo prostor da se problem reši kroz dijalog, što i očekujemo," ističu iz kosovskog MŽSPP.

"Uprkos volji i institucionalnom doprinosu", kosovsko ministarstvo dalje navodi, nisu "naišli na razumevanje od strane lokalnih vlasti" za uklanjanje zida u Severnoj Mitrovici. 

19:00 – Kosovska opozicija traži ostavku Vlade i nove izbore

Kosovske opozicione stranke – pokret Samoopredeljenje, Inicijativa za Kosovo i Alijansa za budućnost Kosova, zatražile su danas, u zajedničkom saopštenju za medije, ostavku Vlade Kosova zbog, kako su navele, neuspeha Rezolucije Skupštine Kosova o rušenju zida u Severnoj Mitrovici.

"Zbog nepoštovanja odluka Skupštine i kršenja demokratije u zemlji, kao i zbog neodgovornosti Vlade koja donosi veliku štetu zemlji, ostavka Vlade i novi izbori bili bi najbolje rešenje," navodi se saopštenju.

"U međuvremenu, najviši nivo Vlade Kosova, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima i prijateljima daje sve od sebe da ovaj problem bude rešen kroz dijalog," dodaje se, dalje.

Saopštenje kosovskog ministarstva usledilo je samo nekoliko sati pred večerašnje razgovore delegacija Beograda i Prištine u Briselu, gde će na stolu, po rečima Premijera Srbije, Aleksandra Vučića, pretpostavlja se naći upravo i tema Severne Mitrovice, pored tema poput Zajednice srpskih opština i pravosuđa.

A gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, juče je demantovao navode prištinske Kohe, koja je, pozivajući se na neimenovane izvore – objavila da su Apostolova i Mustafa i Rakić tokom vikenda postigli dogovor o tome da će "Srbi sami ukloniti zid", te i da je dogovor da se ovaj sporazum "drži u tajnosti", zbog, kako navodi Koha, "reakcija koje bi mogao da proizvede". 

Oglasila se potom i Natalija Apostolova, demantujući, takođe, da je dogovor o zidu postignut.

"Bila bih srećna da imamo sporazum o mitrovičkom zidu, ali to još uvek nije slučaj. Diskusija se nastavlja i nadam se da će rešenje uskoro biti pronađeno," poručila je ona na svom Tviter nalogu.

Zid od decembra u fokusu kosovskih medija

Tema potpornog zida, kako srpska strana naziva betonski zid visok oko metar i podignut u neposrednoj blizini glavnog mosta na Ibru u severnoj Mitrovici je od decembra, kada su započeli radovi na njegovoj izgradnji – udarna u prištinskim medijima. Reakcije kosovskih zvaničnika su oštre, uz navode da će zid biti srušen. 

Iz EU, međutim, tvrde drugačije.

"Neće biti zida. Strane su se složile da će biti postavljeno stepenište kojim će se osigurati, sa jedne strane, sloboda kretanja, a sa druge, bezbednost na putu. Obe strane složile su se da će kružni tok u severnom delu Mitrovice preko stepenika biti povezan sa pešačkom zonom u ulici Kralja Petra, omogućavajući punu i nesmetanu slobodu kretanja, istovremeno vodeći računa o bezbednosti," u ranijoj izjavi za KoSSev, navela je portparolka visoke predstavnice EU, Maja Kocijančič.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.