Kosovsko ministarstvo pravde Sabitu Geciju suspendovalo zatvorsku kaznu; odlazi na lečenje u inostranstvo

Član takozvane Dreničke grupe, Sabit Geci, koji je na izdržavanju petnaestogodišnje zatvorske kazne zbog ubistva pritvorenika u logorima Kukeš i Cakan na severu Albanije tokom rata na Kosovu i Metohiji, pušten je u petak iz zatvora, jer mu je kazna suspendovana na tri meseca i to odlukom zamenika kosovskog ministra pravde, Ljirakua Ćelaja, prenosi Koha. Odluka o suspendovanju kazne je doneta, jer je Geciju navodno potrebno medicinsko lečenje zbog kojeg će on u narednim danima otputovati u inostranstvo.

Zamenik ministra pravde u Vladi Kosova, Ljiraku Ćelaj, pustio je u petak iz zatvora Sabita Gecija osuđenog za ratne zločine, tvrdeći da mu je potrebno lečenje, navodi Koha u vesti sa naslovom "Vlada Kosova pustila iz zatvora Sabita Gecija" i dodaje:

"Odluku je potpisao Ćelaj u ime ministra pravde Hajredina Kučija, a zasnovana je na izveštaju od 20. jula 2015. medicinskog tima od tri člana koje je imenovalo Ministarstvo na predlog generalnog direktora Kosovske korektivne službe, Emruša Tačija – da se obustavi izvršavanje mere zatvora, a prema mišljenju Pravnog odeljenja Ministarstva pravde od 2. oktobra 2015., kao i drugih zdravstvenih ustanova."

Ovaj list dodaje i da se očekuje da Geci u "narednim danima otputuje u inostranstvo" zbog lečenja, a da je odluka o kazni zatvora "suspendovana na tri meseca".

Podsetimo Sabit Geci je kao član Dreničke grupe 27. maja oslobođen optužbi za ratne zločine u zatvoru UĆK-a, u Likovcu, 1998. i 1999. godine. On se teretio da je u saučesništvu sa još jednim od članova Dreničke grupe Sahitom Jašarijem i još nekoliko pripadnika UČK ubio policajca Ivana Bulatovića odsecanjem glave motornom testerom. 

Geci je 29. jula 2011. godine osuđen na 15 godina zatvora, zbog zlostavljanja zatvorenika na severu Albanije tokom 1998-1999, ali je istraga protiv njega počela još 2002. Prvi put je uhapšen 2000. godine, zbog pucnjave u jednom od noćnih klubova u Prištini. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.