Kosovski v.d. ministra poljoprivrede ne podnosi ostavku posle hapšenja 10 službenika

Vršilac dužnosti kosovskog ministra poljoprivrede Besian Mustafa posle hapšenja svojih 10 službenika od ukupno 12 uhapšenih juče zbog malverzacija sa subvencijama za poljoprivredu, primanja i davanja mita tokom prošle godine. Kaže da nema razloga da podnese ostavku, ali i da nema razlog da beži od odgovornosti u skladu sa istragom.

Jučerašnju akciju nije želeo na konferenciji za medije da poveže sa političkim pitanjima, rekavši da preostaje da tužilaštvo i istražitelji izvedu slučaj do kraja, javlja Kosovapress.

Tvrdi da je transparentnost bila „glavna reč“ u njegovom mandatu, a baš zbog toga je na početku svog mandata preduzeo niz radnji za otpuštanje zvaničnika.

“Od prvog dana prijema mandata ministra poljoprivrede, bio sam posvećen punoj saradnji sa agencijama za sprovođenje zakona kako bih se pobrinuo za bilo kakve nedoumice ili pravne nejasnoće. S tim u vezi, na početku mandata, nakon potvrde optužnice od strane državnog tužioca za zloupotrebu službenog položaja, suspendovao sam generalnog sekretara ministarstva i šefa Agencije za poljoprivredni razvoj i još pet službenika. Transparentnost i pravna saradnja bili su glavna reč našeg rada. Što smo od početka isticali i održavamo nultu toleranciju za eventualnu zloupotrebu. Lično, ni na koji način ne želim da komentarišem ili koristim istrage RDP-a u političke svrhe. Obraćali smo se svim pravosudnim institucijama i uvek ćemo se ponašati na ovaj način“, rekao je.

Ovaj zvaničnik u Prištini kaže da nema razloga da beži od odgovornosti i dužnosti.

„Nemam razloga da bežim od odgovornosti i dužnosti. Nastaviću saradnju sa organima za sprovođenje reda i zakona do kraja “, rekao je Mustafa.

I v.d. kosovskog premijera se oglasio sledećom porukom na Fejsbuku: „Krivci moraju da prime maksimalnu kaznu. Ovi ljudi ne zaslužuju da budu u institucijama“.

Specijalne jedinicE Kosovske policije sprovele su juče ujutru akcije hapšenja na više lokacija širom Kosova. Uhapšeno je 12 lica od kojih su 10 službenici Agencije za razvoj poljoprivrede u okviru Ministarstva poljoprivrede. Zaplenjeno je 400.000 evra.

V.d. ministra finansija podnela ostavku

Sa druge strane, kako su javili takođe mediji u Prištini, u istom danu ostavku je podnela v.d. ministra finansija Hikmete Bajrami, usled razloga „lične prirode“. Ipak, Bajrami je kadar LDK, koja je zabeležila težak poraz na nedavno održanim kosovskim vanrednim izborima, i ona prati ostavku više stranačkih funkcionera, među njima i dojučerašnjeg predsednika stranke Ise Mustafe.

Na mesto Hikmete Bajrami, Hoti je imenovao njenog zamenika Agima Krasnićija (Krasniqi).

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.