Kosovski Ustavni sud se proglasio nenadležnim za tumačenje Haradinajeve ostavke i funkcionisanja vlade

Vest je ažurirana

Kosovski Ustavni sud proglasio se nenadležnim u vezi sa pitanjem kosovskog premijera o interpretaciji čina ostavke i funkcionisanju vlade nakon ostavke njenog predsednika.

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, podneo je ostavku na ovu funkciju krajem jula kada je dobio poziv od Specijalnog suda da se da iskaz u svojstvu osumnjičenog.

Odmah po povratku iz Haga gde je tužilaštvo ovog suda smešteno, a nakon što je izabrao da se brani ćutanjem, Haradinaj je sazvao i predsedavao sednicom vlade.

Ovaj potez kosovskog premijera, kao i namera vlade da nastavi da koristi budžetska sredstva iz kategorije kapitalnih investicija naišla je na osudu političke, kao i šire javnosti na Kosovu. Haradinaj je kritikovan zbog pokušaja da po činu ostavke nastavi da upravlja vladom kao da do tog čina nije ni došlo.

Tada je kosovski premijer odlučio da se obrati kosovskom Ustavnom sudu zatraživši tumačenje svoje odluke i načina funkcionisanja vlade nakon ostavke premijera.

Tako se danas, nešto više od mesec dana nakon zahteva kosovskog premijera, Kosovski ustavni sud oglasio po ovom pitanju, proglasivši se „nenadležnim“ za ovo pitanje.

„Predmet zahteva bila je interpretacija akta o ostavci premijera Republike Kosovo i definisanje nadležnosti i funkcionisanja Vlade nakon ostavke premijera. Zahtev je zasnovan na stavu 10. člana 93 [Nadležnosti Vlade], u vezi sa članom 113 Ustava Republike Kosovo. Sud je zaključio da pitanja koja je postavio podnosilac ne spadaju u nadležnost Ustavnog suda, kako je utvrđeno članom 113. Ustava. Shodno tome, u skladu sa članom 113, stav 1 Ustava i pravilom 59 (2) Poslovnika, Sud je jednoglasno presudio: Zahtev je proglašen neprihvatljivim,” navodi se u saopštenju kosovskog Ustavnog suda.

Nakon ove vesti oglasio se i podnosilac zahteva, Ramuš Haradinaj, navodi da mu je namera bila da ne dozvoli institucionalni vakuum.

„Nisam čitao odluku. Ne tražimo nadležnosti. Mi smo tražili izbore, da se mandat vrati narodu, a to se i dogodilo. Ali Vlada Kosova ne sme da ostane u vakuumu. Zato sam se obratio Ustavnom sudu. Na sreću dogodilo se to da je vraćena odluka narodu, ali ne možemo da ostanemo bez vlade. Dao sam ostavku na osnovu Ustava, nisam dezertirao. Zemlja ne može da ostane bez nekoga ko će se baviti životnim temama“ rekao je Haradinaj, prenosi Koha.

Podsećamo, Skupština Kosova od proglašenja nezavisnosti ne uspeva da usvoji Zakon o vladi kojim bi, između ostalog, bile definisane i sužene nadležnosti vlade nakon ostavke predsednika vlade ili izglasavanja nepoverenja vladi.

Povezani članci:

Ramuš Haradinaj podneo ostavku, dobio poziv iz Haga u svojstvu osumnjičenog

Haradinaj danas predsedavao vladom, brojne kritike na račun navodnog neustavnog delovanja kosovskog premijera u ostavci

Haradinaj se obratio Ustavnom sudu: Traži odgovor o nadležnostima vlade nakon ostavke premijera

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.