Kosovski ustavni sud izrekao meru povodom odluke Skupštine o razrešenju članova NNOCSK

Sud
FOTO: N1

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovski ustavni sud izrekao je privremenu meru do 15. decembra 2021. godine povodom odluke Skupštine Kosova od 30. juna 2021. godine o razrešenju pet članova Nezavisnog nadzornog odbora civilne službe Kosova (NNOCSK).

Ova odluka je doneta nakon zahteva koji su podneli šef poslaničke grupe PDK, Abeljard Tahiri i još 10 poslanika, kojim je zatraženo da se oceni ustavnost Odluke Skupštine Kosova o razrešenju pet članova (NNOCSK).

„Skupština Republike Kosovo je 30. juna 2021. godine odlukom [br. 08-V-029], odobrila preporuku skupštinskog odbora za javnu upravu za razrešenje pet (5) članova Nadzornog odbora civilne službe Kosova (NNOCSK). Podnosioci zahteva, odnosno 11 poslanika Skupštine Kosova, su zahtevom KO127/21 zatražili ocenu ustavnosti gore navedene odluke Skupštine. U međuvremenu, a radi ocene neophodnosti izricanja privremene mere, Ustavni sud je od Skupštine zatražio obaveštenje o preduzetim radnjama nakon osporene Odluke, te je shodno tome Skupština obaveštena da je raspisala konkurse za izbor novih članova Saveta“, navodi se u odluci Ustavnog suda upućenoj medijima.

Podnosioci zahteva pred Sudom su tvrdili, između ostalog, da odluka Skupštine koja se osporava narušava nezavisnost Odbora, zagarantovanu članom 101. [Civilna služba] i članom 142. [Nezavisne agencije] Ustava Kosova, stoga su tražili da se ista poništi.

Podnosioci zahteva su, štaviše, kako navodi Sud, pozivajući se na stav 2. člana 43. (rok) Zakona o Ustavnom sudu, naveli da je Ustavni sud obavestio Skupštinu da je preduzimanje radnji za sprovođenje osporene odluke suprotno suspenzivnom dejstvu definisanom Zakonom o Ustavnom sudu”.

„Sud je ispitao navode podnosilaca zahteva u vezi sa privremenim merama i relevantnim odgovorom Skupštine, i prvobitno je, pozivajući se na svoju sudsku praksu, razjasnio okolnosti kada akti Skupštine, čiju ustavnost osporava deset (10) ili više poslanika skupštine Kosovo pred Sudom, podležu suspenzivnom dejstvu, kao što je definisano u Zakonu o Ustavnom sudu.

Sud je takođe pojasnio da, s obzirom na to da odluka koja se osporava u procesnom smislu radi pravnih posledica, ne predviđa njeno dostavljanje predsedniku, ne podleže suspenzivnom dejstvu iz člana 43. Zakona o Ustavnom sudu. Međutim, imajući u vidu da zahtev pred Sudom pokreće niz pitanja u vezi sa nezavisnošću i funkcionisanjem Odbora, kao nezavisne institucije ustanovljene Ustavom i koja obezbeđuje poštovanje pravila i principa koji regulišu civilnu službu, smatra da je neophodno izricanje privremene mere po službenoj dužnosti, na osnovu člana 27. (Privremene mere) Zakona o Ustavnom sudu i pravila 56. (Zahtev za privremenu meru) Poslovnika“, navodi se u odluci Ustavnog suda.

„Shodno tome i na osnovu obrazloženja datih u objavljenom rešenju, ističući da izricanje privremene mere ne prejudicira prihvatljivost ili osnovanost predmeta, Sud je izrekao privremenu meru do 15. decembra 2021. godine, odmah obustavivši rešenje koje se pobijalo i utvrdio da Skupština mora da se uzdrži od svake radnje po pitanju izbora novih članova do konačne odluke Suda“, zaključio je ovaj Sud.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.